Do góry

Dania główne Przepis na:

Karczek wieprzowy pieczony w ziołach

Karczek wieprzowy pieczony w ziołach

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48466

Dodano:

Odsłon: 12852

Danie bez kombinowania. Mięso pachnące ziołami i czosnkiem, w sosie pomidorowym. Całość prosta w przygotowaniu, dlatego gorąco polecam ten przepis.

Składniki

  • karczek wieprzowy 1kg
  • świeży tymianek
  • świeży rozmaryn
  • sól, pieprz czarny mielony
  • oliwa z oliwek 2 łyżki (płaskie)
  • czosnek 5 ząbków
  • cebula 1 sztuka (duża)
  • pomidory rozdrobnione bez skórki (w zalewie) 400g
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Karczek myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, obkładamy ziołami, obwiązujemy sznureczkiem. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy oliwą. Pieczemy
    2 godziny w temperaturze 180 stopni. Po godzinie pieczenia dodajemy pomidory razem z zalewą (wcześniej przełożone do rondelka dobrze przyprawione solą i pieprzem), obrane ząbki czosnku przekrojone na połowę, cebulę pokrojoną w piórka.

  2. Upieczone mięso kroimy w plastry, podajemy.

    Uwaga: Z podanych składników mamy obiad dla 6 osób.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 03 marca 2015 Wygląda cudownie! Wyobrażam sobie jak wspaniale musi pachnieć i smakować :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monikagotuje 03 marca 2015 Ale te karczek musi być aromatyczny i soczysty,pozdrawiam:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń