Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brak pomysłu na dzisiejszy obiad? Proponuję Wam karkówkę duszoną w sosie z kurek i marchewki. Fajna wersja klasycznego obiadu, kurki mozecie zastąpić dowolnym rodzajem grzybów nawet pieczarkami. Tak przygotowana karkówka jest smaczna, delikatna, wprost rozpływa się w ustach. Zapewniam Was, że jeśli raz spróbujecie ją przygotować wg mojego przepisu na dłużej zostanie w Waszym menu.
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 42
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 93
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 42
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 93
Składniki
Sposób przyrządzenia Mięso płuczemy dokladnie, suszymy na ręczniku papierowym, nastepnie kroimy w plastry (ok. 1,5 cm). Plastry i mięsa układałamy na desce, przykrywamy folią i lekko rozbijamy tłuczkiem. Po rozbiciu prószymy z obu stron solą , pieprzemi odrobiną ostrej papryki. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładałamy kolejno kawałki mięsa na gorący tłuszcz. Obsmażmy krótko z każdej strony ( po okolo 2-3 minuty). Po usmażeniu odkładamy na bok. Cebulę kroimy w krążki natomiast marchewkę w drobną kostkę i wkladamy na pozostały na patelni, po smażeniu mięsa tłuszcz. Dodajemy odrobinę masła oraz rozgniecione ząbki czosnku. Kiedy cebula nam się zeszkli ( po około 15 minutach), dokładamy dokładnie umyte kurki,a następnie całość doprawiamy solą,pieprzem oraz spora ilościa tymianku. Po 15 minutach wlewamy około 0,5l przegotowanej wody, dodajemy liść laurowy oraz owiec jałowca i wkładamy nasze wcześniej podsmażone mięso, starając się równomiernie rozłożyć na całej powierzchni. Całość dusimy około 20 min na małym ogniu, do momentu kiedy sos się zredukuje. Dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku. Karkówka cymesik po prostu „palce lizać” jest już gotowa do podania z ulubionymi dodatkami. Smacznego !! Porada Polecam doprawić sos odrobiną oliwy truflowej, w połaczeniu z tymiankiem świetnie podbija smak potraw na bazie grzybów. Cebula puści sok, pod wpływem którego mięso nam zmięknie.