Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka duszona z cebulą i czerwonym winem:

Karkówka duszona z cebulą i czerwonym winem:

Autor:

Przepisów i artykułów: 502 Ocena: 4746

Dodano:

Odsłon: 440

Karkówka to jedno z najczęściej przyrządzanych mięs w naszym domu. Jest smaczna, soczysta i można ją podawać na kilka sposobów.

Składniki

  • ok. 1 kg karkówki
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • przyprawa podlaska do karkówki
  • 4 duże cebule
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki czerwonego, półsłodkiego wina
  • olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Karkówka duszona z cebulą i czerwonym winem:

Przygotowanie



  1. Karkówkę pociąć na 1,5 cm płaty.
    Lekko rozbić i obsypać przyprawami.
    Wstawić na godzinę do lodówki.
    Zrumienić na rozgrzanym oleju z obu stron.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem z patelni.
    Dodać listki i ziele oraz pokrojone w grube "piórka" cebule.
    Podlać bulionem i winem. Dusić pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni przez godzinę.
    Po tym czasie delikatnie wyjąć mięso, usunąć listki i ziele a cebulę razem z sosem zmiksować.
    Dodać masło, które "podkręci" smak sosu. Mięso ponownie przełożyć do sosu. Odstawić pod przykryciem na 10 - 15 minut.
    Podałam z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 03 grudnia 2020 Cudo.
Gratuluje serdecznie i pozdrawiam:-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń