Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka po chińsku to danie dla miłośników kuchni azjatyckiej, które zawiera idealne proporcje rozpływającego się w ustach mięsa i chrupkich warzyw. Sos jest lekko pikantny i aromatyczny, z wyczuwalną nutą korzennego imbiru i pieprzu. Danie jest szybkie w przygotowaniu i bardzo proste.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5716
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 107
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 120
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 646
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5716
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 107
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 120
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 646
Składniki
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je w cienkie paski. Cebulę i papryki także pokrój w paseczki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż karkówkę partiami na złoto. Odłóż ją na bok, na talerzu. Na tej samej patelni podsmaż cebulę do zeszklenia. Dodaj paprykę i smaż całość przez kilka sekund. Odłóż warzywa na osobny talerz.
Na patelnię wrzuć z powrotem mięso. Dopraw je solą i pieprzem. Dodaj wodę i gotuj karkówkę na średnim ogniu przez 45 minut lub do miękkości mięsa. Jeśli brakuje wody, dolewaj ją w razie potrzeby.
Gdy mięso stanie się miękkie, dodaj warzywa i smaż całość przez kilka sekund. Przygotuj sos. Wszystkie składniki wymieszaj w osobnej miseczce na jednolitą i gładką miksturę. Wlej ją równomiernie na patelnię i mieszaj do momentu zgęstnienia. Karkówkę po chińsku podawaj na gorąco, z dodatkiem ryżu, posypaną siekanym szczypiorkiem.