Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka po kozacku to prawdziwa uczta w starym, kozackim stylu – syta, aromatyczna i pełna wyrazistych smaków. Soczyste mięso duszone w kapuście kiszonej z boczkiem, papryką i pieczarkami, nabiera głębi dzięki pomidorowemu sosowi z nutą miodu i przypraw. To danie, które rozgrzewa i nasyca, idealne na chłodniejsze dni i rodzinne biesiady.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2416
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4568
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1652
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 507
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2416
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4568
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1652
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 507
Składniki
Karkówkę pokrój w plastry o grubości około 2 cm, a następnie posól ją i popieprz z każdej strony. W misce wymieszaj olej z tymiankiem i papryką słodką. Natrzyj mięso marynatą i odstaw na minimum 1 godzinę (najlepiej na noc do lodówki).
Boczek pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki, a cebulę w piórka. Z papryk odkrój gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Kapustę kiszoną możesz odsączyć i posiekać na mniejsze części.
Boczek podsmaż na patelni aż się wytopi i lekko zrumieni. Dodaj cebulę, olej (jeśli trzeba) i smaż do zeszklenia. Dorzuć pieczarki, a gdy odparują wodę, dodaj kapustę kiszoną i paprykę czerwoną oraz żółtą. Dopraw kminkiem, solą i pieprzem. Smaż kilka minut, mieszając.
Na osobnej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Obsmaż plastry karkówki z obu stron na rumiano.
W dużym naczyniu żaroodpornym ułóż na dnie większą część farszu z kapustą, na nim rozłóż plastry karkówki, a na wierzchu resztę farszu.
Przygotuj sos. W rondelku połącz passatę pomidorową z bulionem, sosem sojowym i miodem. Dodaj majeranek, paprykę ostrą i wędzoną, sól oraz pieprz. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż sos zacznie lekko gęstnieć. Zalej sosem przygotowaną karkówkę po kozacku.
Przykryj naczynie folią, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 60 minut. Po tym czasie ściągnij folię i zostaw na kilka minut do zarumienienia.