Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka w sosie cebulowym po mojemu-pyszny obiad!

Karkówka w sosie cebulowym po mojemu-pyszny obiad!

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1921

Dodano:

Odsłon: 4179

Każdy prosi mnie o dokładkę, palce lizać. Zapraszam na filmik na mój kanał na You Tube/kuchnia włoska

Składniki

  • karkówka 1 kg
  • cebula 4 szt
  • wywar warzywny 1,5 l
  • olej rzepakowy 3 łyżki
  • wino białe wytrawne 100 ml
  • marynata do mięsa
  • czosnek ząbki 4 szt
  • sól 2 łyżeczki
  • olej rzepakowy 3 łyżki
  • przyprawa do karkówki 1 op.
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Karkówka w sosie cebulowym po mojemu-pyszny obiad!

Przygotowanie

  1. Mięso umyć osuszyć ,pokroić na plastry o grubości 2 cm ,przełożyć do szklanego półmiska. Czosnek pokroić drobno ,wrzucić do moździerzu, wsypać sól, ugnieść. Wrzuć masę do oleju, wyspać przyprawę do karkówki, wszystko to dobrze zamieszać i natrzeć nasze plastry karkówki. Karkówkę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na całą noc do lodówki , jeśli nie masz czasu to ,pozostaw ją na minimum 1 godzinę w lodówce.

  2. Na patelnię wlać 3 łyżki oleju ,rozgrzać i na gorący olej kłaść karkówkę, podpiekamy z jednej strony, a następnie z drugiej strony . Ogień pod patelnia ma być wysoki, chodzi nam ,aby szybko zamknęły się pory w mięsie. Następnie karkówkę zalewamy naszym wytrawnym winem, czekamy , aż odparuje. Karkówkę podlewamy wywarem warzywnym tak ,aby zakryło nam mięso, przykrywamy i dusimy około 1 godziny. Pamiętajmy ,ze co jakiś czas należy sprawdzić mięso i przekręcić na drugą stronę.

  3. Cebulę, pokroić w grubsze piórka, na patelnię wlać 4 łyżki oleju, rozgrzać, wrzucić cebulę, następnie podsmażyć mieszając co jakiś czas. Po kilku minutach naszą cebule zalać 2 chochelkami wywaru warzywnego, zamieszać i przykryć. Cebulę dusimy na średnim ogniu około 25 minut.

  4. Po 45 minutach od duszenia się karkówki , wrzucam moją uduszoną cebulę, mieszam tak ,aby cebula ładnie się zakryła w sosie z karkówki, przykrywam i jeszcze duszę 10 minut.

  5. Gotową karkówkę podaję z ugotowanymi kartoflami i moją ulubioną surówką z kapusty kiszonej. Zapraszam do obejrzenia filmu, krok po kroku
    jak przygotować to pyszne ,rozpuszczające się w ustach mięso.



    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń