Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1921
Dodano: 20.02.2021
Odsłon: 4179
3-4 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Mięso umyć osuszyć ,pokroić na plastry o grubości 2 cm ,przełożyć do szklanego półmiska. Czosnek pokroić drobno ,wrzucić do moździerzu, wsypać sól, ugnieść. Wrzuć masę do oleju, wyspać przyprawę do karkówki, wszystko to dobrze zamieszać i natrzeć nasze plastry karkówki. Karkówkę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na całą noc do lodówki , jeśli nie masz czasu to ,pozostaw ją na minimum 1 godzinę w lodówce.
Na patelnię wlać 3 łyżki oleju ,rozgrzać i na gorący olej kłaść karkówkę, podpiekamy z jednej strony, a następnie z drugiej strony . Ogień pod patelnia ma być wysoki, chodzi nam ,aby szybko zamknęły się pory w mięsie. Następnie karkówkę zalewamy naszym wytrawnym winem, czekamy , aż odparuje. Karkówkę podlewamy wywarem warzywnym tak ,aby zakryło nam mięso, przykrywamy i dusimy około 1 godziny. Pamiętajmy ,ze co jakiś czas należy sprawdzić mięso i przekręcić na drugą stronę.
Cebulę, pokroić w grubsze piórka, na patelnię wlać 4 łyżki oleju, rozgrzać, wrzucić cebulę, następnie podsmażyć mieszając co jakiś czas. Po kilku minutach naszą cebule zalać 2 chochelkami wywaru warzywnego, zamieszać i przykryć. Cebulę dusimy na średnim ogniu około 25 minut.
Po 45 minutach od duszenia się karkówki , wrzucam moją uduszoną cebulę, mieszam tak ,aby cebula ładnie się zakryła w sosie z karkówki, przykrywam i jeszcze duszę 10 minut.
Gotową karkówkę podaję z ugotowanymi kartoflami i moją ulubioną surówką z kapusty kiszonej. Zapraszam do obejrzenia filmu, krok po kroku
jak przygotować to pyszne ,rozpuszczające się w ustach mięso.
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 22 lutegoZgłoś do usunięcia
Pyszotka:)0 Kto głosował? | Odpowiedz