Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znudziła ci się mięso przygotowywane w tradycyjny sposób? Karkówka zapiekana z cebulą i ziemniakami będzie doskonałą propozycją na obiad dla całej rodziny. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a większość pracy wykona za ciebie piekarnik.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27069
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27069
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Składniki
W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek wraz z przyprawami: oregano, paprykami (po 1 łyżeczce), tymiankiem, solą i pieprzem. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Dodaj do marynaty. Wlej trochę sosu sojowego i dokładnie wymieszaj.
Karkówkę umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Pokrój w plastry. Każdy z nich posól i popieprz. Umieść mięso w misce, wlej marynatę i wymieszaj. Tak przygotowaną karkówkę odstaw na godzinę do lodówki.
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie talarki.
Cebulę także posiekaj drobno. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą, pokrój w kostkę. To samo zrób z papryką.
Przygotuj głębokie naczynie żaroodporne. Na dnie rozsmaruj tłuszcz.
Ułóż ziemniaki pokrojone w talarki, a następnie oprósz je rozmarynem, papryką słodką i papryką wędzoną. Posól i popieprz.
Plastry karkówki umieść na ziemniakach.
Umieść naczynie żaroodporne w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu i przykrycia. Zostaw tak na 40 minut.
Po tym czasie wyjmij ostrożnie naczynie, rozsmaruj po wierzchu śmietanę i wsyp warzywa. Zakryj całość serem startym na tarce o grubych oczkach. Ponownie włóż do piekarnika na 20-30 minut aż ser się rozpuści, a warzywa zmiękną.