Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znudziła ci się mięso przygotowywane w tradycyjny sposób? Karkówka zapiekana z cebulą i ziemniakami będzie doskonałą propozycją na obiad dla całej rodziny. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a większość pracy wykona za ciebie piekarnik.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10373
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3004
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2100
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 802
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10373
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3004
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2100
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 802
Składniki
W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek wraz z przyprawami: oregano, paprykami (po 1 łyżeczce), tymiankiem, solą i pieprzem. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Dodaj do marynaty. Wlej trochę sosu sojowego i dokładnie wymieszaj.
Karkówkę umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Pokrój w plastry. Każdy z nich posól i popieprz. Umieść mięso w misce, wlej marynatę i wymieszaj. Tak przygotowaną karkówkę odstaw na godzinę do lodówki.
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie talarki.
Cebulę także posiekaj drobno. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą, pokrój w kostkę. To samo zrób z papryką.
Przygotuj głębokie naczynie żaroodporne. Na dnie rozsmaruj tłuszcz.
Ułóż ziemniaki pokrojone w talarki, a następnie oprósz je rozmarynem, papryką słodką i papryką wędzoną. Posól i popieprz.
Plastry karkówki umieść na ziemniakach.
Umieść naczynie żaroodporne w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu i przykrycia. Zostaw tak na 40 minut.
Po tym czasie wyjmij ostrożnie naczynie, rozsmaruj po wierzchu śmietanę i wsyp warzywa. Zakryj całość serem startym na tarce o grubych oczkach. Ponownie włóż do piekarnika na 20-30 minut aż ser się rozpuści, a warzywa zmiękną.