Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz nowego pomysłu na wigilijną rybę? Karp po mazursku jest wyjątkowy – najpierw podsmażany w cieście z dużą ilością przypraw, a następnie marynowany w cebuli i liściu laurowym. Efekt zaskoczy wszystkich i każdy będzie cię prosił o dokładkę!
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 149
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1856
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14585
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19646
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 149
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1856
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14585
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19646
Składniki
Przygotuj karpia. W misce wymieszaj mąkę ze wszystkimi przyprawami na jednolity kolor.
Jajko wbij do miseczki i dobrze rozbełtaj je widelcem.
Filety z karpia włóż do strunowego woreczka. Wlej ubite jajko i mieszaj całość w dłoniach do momentu aż cała ryba będzie dobrze pokryta. Następnie wsyp mąkę z przyprawami, zamknij i wstrząśnij woreczkiem.
Na patelni rozgrzej warstwę oleju o grubości ok. 3 mm.
Otwórz woreczek i strzepnij delikatnie nadmiar suchych składników. Kładź karpia na rozgrzany tłuszcz i smaż go z obu stron na złoty kolor, na małym ogniu. Gotowe filety odkładaj na papierowe ręczniki.
Przygotuj marynatę. Pokrój cebulę i zblanszuj ją we wrzątku przez minutę. Odcedź i osusz.
W szczelnym naczyniu układaj na przemiennie: filety z karpia i cebulę, oprószając każdą warstwę pieprzem i kładąc po liściu laurowym.
Całość zalej olejem. Naczynie przykryj i wstaw do lodówki na całą noc.
Karpia po mazursku podawaj na zimno. Przechowuj go w lodówce i zużyj w ciągu tygodnia.