Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz nowego pomysłu na wigilijną rybę? Karp po mazursku jest wyjątkowy – najpierw podsmażany w cieście z dużą ilością przypraw, a następnie marynowany w cebuli i liściu laurowym. Efekt zaskoczy wszystkich i każdy będzie cię prosił o dokładkę!
Delikatne mięso świetnie komponuje się z dodatkami jakie dodałam do sosu. Ser...
Odsłon: 1258
Stek kalafiorowy to prosty przepis na danie inspirowane kuchnią włoską, który...
Odsłon: 1471
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 733
Przepis na polewę jest bardzo prosty i łatwy , a polewa smaczna, łatwo się ni...
Odsłon: 158
Delikatne mięso świetnie komponuje się z dodatkami jakie dodałam do sosu. Ser...
Odsłon: 1258
Stek kalafiorowy to prosty przepis na danie inspirowane kuchnią włoską, który...
Odsłon: 1471
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 733
Przepis na polewę jest bardzo prosty i łatwy , a polewa smaczna, łatwo się ni...
Odsłon: 158
Składniki
Przygotuj karpia. W misce wymieszaj mąkę ze wszystkimi przyprawami na jednolity kolor.
Jajko wbij do miseczki i dobrze rozbełtaj je widelcem.
Filety z karpia włóż do strunowego woreczka. Wlej ubite jajko i mieszaj całość w dłoniach do momentu aż cała ryba będzie dobrze pokryta. Następnie wsyp mąkę z przyprawami, zamknij i wstrząśnij woreczkiem.
Na patelni rozgrzej warstwę oleju o grubości ok. 3 mm.
Otwórz woreczek i strzepnij delikatnie nadmiar suchych składników. Kładź karpia na rozgrzany tłuszcz i smaż go z obu stron na złoty kolor, na małym ogniu. Gotowe filety odkładaj na papierowe ręczniki.
Przygotuj marynatę. Pokrój cebulę i zblanszuj ją we wrzątku przez minutę. Odcedź i osusz.
W szczelnym naczyniu układaj na przemiennie: filety z karpia i cebulę, oprószając każdą warstwę pieprzem i kładąc po liściu laurowym.
Całość zalej olejem. Naczynie przykryj i wstaw do lodówki na całą noc.
Karpia po mazursku podawaj na zimno. Przechowuj go w lodówce i zużyj w ciągu tygodnia.