Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój karp zapadł w zimowy sen i przegapił Boże Narodzenie. Niestety, często mi się zdarza, że zaplanowane gotowanie jest odłożone na później, ale jak to mówią, co się odwlecze, to nie uciecze i tak się stało z moim karpiem. Sposób, jaki tu podaję, towarzyszy mi od wielu lat. Tym razem nie umoczyłam go w mleku, a obficie skropiłam sokiem z cytryny.
Nóż i deska do krojenia, naczynia na panierkę, szpatułka, patelnia lub wok,widelec
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10664
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4792
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 898
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9090
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1344
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10664
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4792
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 898
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9090
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1344
Składniki
Karpia oczyszczamy z łusek i odcinamy głowę, na której można ugotować zupę rybną. Resztę dzielimy na części lub filetujemy, jeśli wolimy
Przyrządzamy marynatę: mieszamy wg własnego uznania przyprawy: paprykę, pieprz, przyprawę do ryb, sok z cytryny oraz obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Kroimy cebulę w ćwiartki po obraniu z łusek, s następnie kroimy w plastry. Seler naciowy myjemy i kroimy w plasterki. Kawałki ryby mieszamy w przyprawach, a następnie dodajemy cebulę oraz seler o znów mieszamy.
Naczynie z rybą zakrywamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce na noc.
Następnego dnia zdejmujemy z ryby cebulę i seler i przyrządzamy panierkę: wybijamy jajko do naczynia i roztrzepujemy widelcem, a w drugim naczyniu mieszamy mąkę pszenną z kukurydzianą.
W tym momencie możemy już rozgrzewać tłuszcz na patelni na małym ogniu. Najpierw zanurzamy kawałek ryby w jajku, s potem w mące i składamy na boku na desce lub innej powierzchni. Tak postępujemy z każdym kawałkiem.
Rybę kładziemy na rozgrzany olej i smażymy do uzyskania złotego koloru, około 3 minut na jednej i 3 minut na drugiej stronie. Ja tym razem smażyłam na woku.
Rybę podajemy z ziemniakami lub frytkami z wybraną surówką.