Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na karpia jakiego przygotowuję na święta , bardzo prosty nieskomplikowany a za razem smaczny. Nic nie wymyślam , trzymam się tradycji tak jak w domu był przygotowywany przez mojego ojca.
miska, nóż, patelnia , folia spożywcza,
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 324
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 735
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 749
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 38
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 324
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 735
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 749
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 38
Składniki
Karpia po wypatroszeniu oczyścić z łusek (za pomocą noża) oraz płetw i ogona. Następnie porządnie opłukać rybę najpierw pod bieżącą wodą, a następnie gorącą wtedy cały śluz u nas mówimy (szlom) nam ładnie zejdzie. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w dzwonka lub jak kto woli w kawałki, można również pozostawić w całości wyciąć tylko kręgosłup by powstały 2 kawałki ryby( zazwyczaj tak robię jak mam taka mniejszą rybkę wtedy dzielę na dwa płaty). Cebulę i ząbki czosnku pokroić w plastry. Do miski na dno ułożyć plastry cebuli i czosnku , następnie ułożyć karpia, a pomiędzy kawałki pozostałe plastry cebuli i czosnku. Zakryć folią spożywczą i na noc włożyć do lodówki. Po wyjęciu wyjąc kawałki i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić z obu stron solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Kolejno każdy kawałek ryby obtoczyć w mące, rozbełtanym jajku, a na końcu w bułce tartej z dodatkiem przyprawy do ryb. Rybę można panierować tylko w mące, to już wedle uznania , ale ja wolę karpia zdecydowanie z chrupiącą skórką. Na patelni rozgrzać z 3 łyżki masła klarowanego. Smażyć na małym ogniu, z obu stron na złoty kolor. Usmażone kawałki karpia odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gorące kawałki przełożyć na półmisek i przekładać cienkimi plastrami prawdziwego masła. Smacznego .
Smażenie karpia.
Ryba podczas pieczenia.
Ryba po upieczeniu.