Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na karpia jakiego przygotowuję na święta , bardzo prosty nieskomplikowany a za razem smaczny. Nic nie wymyślam , trzymam się tradycji tak jak w domu był przygotowywany przez mojego ojca.
miska, nóż, patelnia , folia spożywcza,
Pyszna rybka na przyjęcie okolicznościowe. Karp jest przepyszny. Polecam ten...
Odsłon: 1959
Karp po żydowsku to klasyczne danie, które znajduje się na wielu polskich sto...
Odsłon: 6305
Udo indycze tak przygotowane i zamarynowane jest soczyste, kruche o delikatny...
Odsłon: 163
Przepyszna putanesca ze świeżymi pomidorami z dodatkiem polskich kaparów z na...
Odsłon: 168
Cały obiad z warzywami bez tłuszczu z patelni, mięso jest soczyste i rozpływa...
Odsłon: 2467
Łatwy, pyszny i bez innych dodatków.
Odsłon: 340
Udo indycze tak przygotowane i zamarynowane jest soczyste, kruche o delikatny...
Odsłon: 163
Przepyszna putanesca ze świeżymi pomidorami z dodatkiem polskich kaparów z na...
Odsłon: 168
Cały obiad z warzywami bez tłuszczu z patelni, mięso jest soczyste i rozpływa...
Odsłon: 2467
Łatwy, pyszny i bez innych dodatków.
Odsłon: 340
Składniki
Karpia po wypatroszeniu oczyścić z łusek (za pomocą noża) oraz płetw i ogona. Następnie porządnie opłukać rybę najpierw pod bieżącą wodą, a następnie gorącą wtedy cały śluz u nas mówimy (szlom) nam ładnie zejdzie. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w dzwonka lub jak kto woli w kawałki, można również pozostawić w całości wyciąć tylko kręgosłup by powstały 2 kawałki ryby( zazwyczaj tak robię jak mam taka mniejszą rybkę wtedy dzielę na dwa płaty). Cebulę i ząbki czosnku pokroić w plastry. Do miski na dno ułożyć plastry cebuli i czosnku , następnie ułożyć karpia, a pomiędzy kawałki pozostałe plastry cebuli i czosnku. Zakryć folią spożywczą i na noc włożyć do lodówki. Po wyjęciu wyjąc kawałki i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić z obu stron solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Kolejno każdy kawałek ryby obtoczyć w mące, rozbełtanym jajku, a na końcu w bułce tartej z dodatkiem przyprawy do ryb. Rybę można panierować tylko w mące, to już wedle uznania , ale ja wolę karpia zdecydowanie z chrupiącą skórką. Na patelni rozgrzać z 3 łyżki masła klarowanego. Smażyć na małym ogniu, z obu stron na złoty kolor. Usmażone kawałki karpia odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gorące kawałki przełożyć na półmisek i przekładać cienkimi plastrami prawdziwego masła. Smacznego .
Smażenie karpia.
Ryba podczas pieczenia.
Ryba po upieczeniu.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Schab w sosie paprykowym
Dania główne
Tosty francuskie - słodkie i wytrawne
Dania główne
Mehari zushi - mniej znane japońskie sushi
Dania główne
Hamburger wołowy domowy
Schab w sosie paprykowym
Węgierska ostra pasta paprykowa to jeden z moich ulubionych dodatków do mięs....
Odsłon: 190
Tosty francuskie - słodkie i wytrawne
Tosty francuskie są znane na całym świecie. To niezwykle smaczne danie nadaje...
Odsłon: 74