Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karp w śmietanie to ciekawa propozycja na wigilijny stół. Będzie świetnym urozmaiceniem klasycznych potraw rybnych. Sos jest niezwykle delikatny i kremowy, a smażony karp lekko podgotowany później rozpływa się w ustach i miękko odchodzi od ości. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, idealne do przyrządzenia tuż przed wieczerzą.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 634
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1859
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 399
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 634
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1859
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 399
Składniki
Karpia dobrze oczyść i odetnij głowę i skrzela. Pokrój rybę w dzwonki. Oprósz rybę solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny. Odstaw ją na kilka godzin do lodówki. Obtocz karpia w niewielkiej ilości mąki i usmaż na oleju na złoty kolor.
Przygotuj sos. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Zalej mieszanką karpia i przykryj patelnię pokrywkę. Doprowadź danie do wrzenia na średnim ogniu. Do półmiska przelej najpierw sos, a potem poukładaj na nim kawałki ryby. Karpia w śmietanie podawaj na ciepło lub zimno, udekorowanego koperkiem. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.