Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczny karp z piekarnika zamiast z patelni to rozwiązanie, które ma wiele zalet. Przede wszystkim jest zdrowszy – do jego przygotowania praktycznie nie używa się tłuszczu (tylko tyle, by nie przywarł do blachy). Po drugie – w wypełnionym pięknym aromatem piernika domu nie unosi się zapach smażonej ryby. Co więcej, karpia nie trzeba przygotowywać na dwóch patelniach, na raty, w obawie, że pierwsza partia wystygnie nim usmaży się druga.
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 230
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 230
Składniki
Opłucz karpia (w całości) wrzątkiem. Dokładnie oskrob go nożem z łusek, a następnie usuń z ryby wnętrzności i głowę. Umyj karpia pod bieżącą wodą i pokrój tuszę na dzwonka, wycinając przy tym płetwy.
W dużej misce połącz mleko z sokiem z cytryny i solą. Włóż do miski dzwonka karpia i postaw na kilka godzin. Dzięki mleku pozbędziesz się mulistego posmaku, a kwas rozmiękczy ości (lepiej poradzisz sobie przy jedzeniu z większymi, mniejsze – rozpadną się podczas pieczenia). Ryba nie będzie już wymagała solenia.
Osusz dzwonka karpia ręcznikiem papierowym. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Każdy kawałek obtocz w mące – tak jak do smażenia.
Ułóż karpia na blasze wyłożonej folią aluminiową posmarowaną niewielką ilością oleju (użyj pędzelka silikonowego). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 30-40 minut. W połowie pieczenia obróć dzwonka na drugą stronę.