Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ziemniaczane pyzy, kartacze czy cepeliny z mielonym mięsem wieprzowym, okraszone skwarkami z cebulką. Danie pochodzi z kresów wschodnich, Podlasie, Wileńszczyzna.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16945
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 116
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 333
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 864
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24719
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16945
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 116
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 333
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 864
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24719
Składniki
Okrasa: pokrojoną w kostkę słoninę smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy, pieprzymy i dajemy troszkę majeranku. Smażymy aż cebula się zarumieni.
Kartacze: Połowę (2 kg.) ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a drugą połowę (2 kg.) ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę, startą pulpę lekko odciskamy przez gazę, ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Razem mieszamy solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej. Mięso mielone solimy, pieprzymy dodajemy 2 jajka, czosnek przeciśnięty i majeranek, dobrze wyrabiamy i robimy z mięsa małe kulki które będziemy zawijać w rozklepane placki z ciasta ziemniaczanego. Formujemy nasze kartacze i stopniowo wrzucamy do wrzącej, posolonej wody, gotujemy 8 minut od wypłynięcia naszych kartaczy do góry.
Podajemy okraszone skwarkami z tłuszczem. Smacznego!!!