Do góry

Dania główne Przepis na:

Kartacze z mięsem/cepeliny

Kartacze z mięsem/cepeliny

Autor:

Przepisów i artykułów: 243 Ocena: 8504

Dodano:

Odsłon: 17956

pyszne danie kuchni regionalnej

Składniki

> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kartacze z mięsem/cepeliny

Przygotowanie

  1. Surowe ziemniaki trzemy na małych oczkach i odkładamy na sitko by się odcedziły z nadmiaru płynu, sitko stawiamy nad miską, bo będziemy potrzebować skrobię, która się wytrąci z soku z ziemniaków.


    Do ziemniaków gotowanych dodajemy surowe, dodajemy mąki, skrobię, jajka,sól oraz pieprz i zagniatamy ciasto, jak się klei można dodać troszkę mąki.

  2. FARSZ

    Mięso kroimy na małe kawałki, dodajemy czosnek oraz cebulę podlewamy niewielką ilością wody i wszystko dusimy. Następnie studzimy i mielimy, dodajemy pozostały z duszenia sos i przyprawy. (polecam spróbować i doprawić po swojemu)

  3. Następnie bierzemy trochę ciasta, rozpłaszczamy dajemy farsz

  4. i zaklejamy tworząc podłużny, owalny kształt.

  5. Kartacze gotujemy po kilka sztuk wrzucając do wrzącej wody i gotując pod przykryciem kilka minut na małym ogniu.I gotowe. Kartacze podajemy na gorąco z dowolną okrasą, np sosem, czy tak jak ja grzybami z cebulką.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń