Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 10294
Dodano: 09.10.2018
Odsłon: 18834
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Surowe ziemniaki trzemy na małych oczkach i odkładamy na sitko by się odcedziły z nadmiaru płynu, sitko stawiamy nad miską, bo będziemy potrzebować skrobię, która się wytrąci z soku z ziemniaków.
Do ziemniaków gotowanych dodajemy surowe, dodajemy mąki, skrobię, jajka,sól oraz pieprz i zagniatamy ciasto, jak się klei można dodać troszkę mąki.
FARSZ
Mięso kroimy na małe kawałki, dodajemy czosnek oraz cebulę podlewamy niewielką ilością wody i wszystko dusimy. Następnie studzimy i mielimy, dodajemy pozostały z duszenia sos i przyprawy. (polecam spróbować i doprawić po swojemu)
Następnie bierzemy trochę ciasta, rozpłaszczamy dajemy farsz
i zaklejamy tworząc podłużny, owalny kształt.
Kartacze gotujemy po kilka sztuk wrzucając do wrzącej wody i gotując pod przykryciem kilka minut na małym ogniu.I gotowe. Kartacze podajemy na gorąco z dowolną okrasą, np sosem, czy tak jak ja grzybami z cebulką.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

bozka44 25 października 2018Zgłoś do usunięcia
Pycha takie kluchy !! Super danie6 Kto głosował? | Odpowiedz

grazka950 10 października 2018Zgłoś do usunięcia
pychotka,wiemy co jemy :)5 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 09 października 2018Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam.:)5 Kto głosował? | Odpowiedz