Do góry

Dania główne Przepis na:

Kartoflak po mazursku

Kartoflak po mazursku

Autor:

Przepisów i artykułów: 1657 Ocena: 24915

Dodano:

Odsłon: 4177

Kartoflak po mazursku z kiełbasą i wędzonym boczkiem.

Składniki

  • ziemniaki 5 szt. (duże)
  • jajka 2 szt.
  • mąka pszenna 0,5 szklanki
  • boczek wędzony 15 dag
  • kiełbasa śląska 1 szt.
  • sól 1 łyżka
  • majeranek 2 łyżki
  • pieprz ziołowy mała płaska łyżeczka
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Kartoflak po mazursku

Przygotowanie

  1. Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy, oraz pokrojony w kostkę boczek. Dokładnie mieszamy. Wykładamy foremkę (keksową dużą) papierem do pieczenia, wlewamy masę ziemniaczaną i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Upieczonego kartoflaka podajemy z zimnym jogurtem lub zsiadłym mlekiem. Kartoflak bardzo smaczny jest podsmażany na drugi dzień.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń