Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kartofle po wiejsku to niezwykle proste w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy laik. Wystarczy podgotować ziemniaki, a później obsmażyć je wraz z boczkiem i cebulą. Prostszego pomysłu na posiłek nie znajdziesz.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4936
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 113
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4936
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 113
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Składniki
Cebulę pokrój w piórka, a natkę pietruszki drobno posiekaj.
Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki. Podgotuj w lekko osolonej wodzie – około 10 minut. Odcedź i odstaw na bok.
Boczek pokrój w grubą kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż do momentu wytopienia się tłuszczu. Następnie przełóż do miski, a na patelnię wyłóż ziemianki.
Gdy na ziemniakach pojawi się charakterystyczna skórka od smażenia, dodaj cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Całość wymieszaj i smaż jeszcze przez kilka minut.
Pod samo koniec na patelnie dodaj boczek i smaż przez kolejne 2 minuty.
Ziemniaki podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.