Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jednogarnkowe smaczne danie z kaszą jaglaną w roli głównej z pysznym sosem bolońskim, bardzo łatwe do przygotowania , zamiast tradycyjnego obiadu. To solidny posiłek który po powrocie z pracy szybko zrobimy, bo całość zajmuje nam raptem 40 minut aby najeść się do syta.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1369
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1369
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Suchą kaszę wsypuję do garnka, stawiam na gaz i prażę na ogniu aż zacznie wydzielać intensywny aromat, od czasu do czasu potrząsam garnkiem-to powoduje, że kasza pozbywa się charakterystycznej goryczki. Następnie wlewam powoli, dwie szklanki wody. Od zagotowania gotuję około 12 minut, do miękkości. Solę do smaku. Gotową kaszę zostawiam pod przykryciem, do napęcznienia.
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję posiekaną w kostkę cebulę i czosnek, smażę 2-3 minuty, dodaję mielone mięso, smażę, kilka minut aż nie będzie różowe, dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę , pokrojoną fasolkę i mrożony groszek, wlewam pomidorową passatę i bulion,mieszam. Całość duszę pod przykryciem około 20 minut, po tym czasie dodaję pokrojoną w słupki cukinię i seler naciowy, podsmażam razem 5 minut, wsypuję ugotowaną kaszę, mieszam, doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, podaję od razu po przygotowaniu. Można posypać posiekaną zieleniną. Smacznego!