Jednogarnkowe smaczne danie z kaszą jaglaną w roli głównej z pysznym sosem bolońskim, bardzo łatwe do przygotowania , zamiast tradycyjnego obiadu. To solidny posiłek który po powrocie z pracy szybko zrobimy, bo całość zajmuje nam raptem 40 minut aby najeść się do syta.
Kasza jaglana z mięsem i sosem bolońskim
Składniki
- 40 dag mielonego mięsa z indyka
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki passaty pomidorowej
- 1 szklanka rosołu lub bulionu drobiowego
- 1 duża marchewka
- ½ cukinii
- ½ szklanki fasolki szparagowej
- ¼ szklanki mrożonego groszku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki oliwy
Składniki
- 40 dag mielonego mięsa z indyka
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki passaty pomidorowej
- 1 szklanka rosołu lub bulionu drobiowego
- 1 duża marchewka
- ½ cukinii
- ½ szklanki fasolki szparagowej
- ¼ szklanki mrożonego groszku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki oliwy

Etapy przygotowania
Suchą kaszę wsypuję do garnka, stawiam na gaz i prażę na ogniu aż zacznie wydzielać intensywny aromat, od czasu do czasu potrząsam garnkiem-to powoduje, że kasza pozbywa się charakterystycznej goryczki. Następnie wlewam powoli, dwie szklanki wody. Od zagotowania gotuję około 12 minut, do miękkości. Solę do smaku. Gotową kaszę zostawiam pod przykryciem, do napęcznienia.
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję posiekaną w kostkę cebulę i czosnek, smażę 2-3 minuty, dodaję mielone mięso, smażę, kilka minut aż nie będzie różowe, dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę , pokrojoną fasolkę i mrożony groszek, wlewam pomidorową passatę i bulion,mieszam. Całość duszę pod przykryciem około 20 minut, po tym czasie dodaję pokrojoną w słupki cukinię i seler naciowy, podsmażam razem 5 minut, wsypuję ugotowaną kaszę, mieszam, doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, podaję od razu po przygotowaniu. Można posypać posiekaną zieleniną. Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6205

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3639
Ostatnio komentowane przepisy

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6205

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3639



Składniki
- 40 dag mielonego mięsa z indyka
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki passaty pomidorowej
- 1 szklanka rosołu lub bulionu drobiowego
- 1 duża marchewka
- ½ cukinii
- ½ szklanki fasolki szparagowej
- ¼ szklanki mrożonego groszku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki oliwy
Suchą kaszę wsypuję do garnka, stawiam na gaz i prażę na ogniu aż zacznie wydzielać intensywny aromat, od czasu do czasu potrząsam garnkiem-to powoduje, że kasza pozbywa się charakterystycznej goryczki. Następnie wlewam powoli, dwie szklanki wody. Od zagotowania gotuję około 12 minut, do miękkości. Solę do smaku. Gotową kaszę zostawiam pod przykryciem, do napęcznienia.
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję posiekaną w kostkę cebulę i czosnek, smażę 2-3 minuty, dodaję mielone mięso, smażę, kilka minut aż nie będzie różowe, dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę , pokrojoną fasolkę i mrożony groszek, wlewam pomidorową passatę i bulion,mieszam. Całość duszę pod przykryciem około 20 minut, po tym czasie dodaję pokrojoną w słupki cukinię i seler naciowy, podsmażam razem 5 minut, wsypuję ugotowaną kaszę, mieszam, doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, podaję od razu po przygotowaniu. Można posypać posiekaną zieleniną. Smacznego!