Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz włoską kuchnię? Jeśli tak, z pewnością smakuje ci risotto. Czy wiesz, że równie pyszny, a przy tym zdrowszy, jest rodzimy wariant tego dania? Wypróbuj kaszotto z kurkami!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5619
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 934
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 26935
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 61
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5619
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 934
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 26935
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 61
Składniki
Posiekaj dość drobno cebulę i rozmaryn. Opłucz grzyby. Jeśli mają dużo piasku, włóż je na krótką chwilę do miski z osolonym wrzątkiem, po czym wyłów ostrożnie łyżką cedzakową. Piasek opadnie na dno miski. Pokrój oczyszczone kurki lub pozostaw w całości.
Wysyp suchą kaszę na rozgrzaną patelnię. Po chwili zalej ją niewielką ilością wina. Gotuj w winie na wolnym ogniu, dolewając je w miarę potrzeby. Zachowaj część wina do ostatniej fazy przygotowania kaszotto.
Na osobnej patelni podsmaż na połowie masła cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj ją do kaszy. Gotuj kaszotto do miękkości kaszy, co pewien czas dolewając odrobinę bulionu – tylko tyle, by kasza miała w czym się gotować.
Dołóż na drugą patelnię resztę masła i podsmaż na nim kurki (kilka minut, aż odparuje nadmiar wody). Posól je pod koniec smażenia. Przełóż na patelnię z kaszą, gdy ta będzie już prawie miękka. Dodaj też posiekany rozmaryn i resztę wina. Dopraw całość solą i pieprzem.
Kaszotto z kurkami będzie gotowe po kilku minutach – gdy wino wygotuje się, a kasza do końca zmięknie. Podaj je ze startym na tarce o najdrobniejszych oczkach parmezanem.