Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz włoską kuchnię? Jeśli tak, z pewnością smakuje ci risotto. Czy wiesz, że równie pyszny, a przy tym zdrowszy, jest rodzimy wariant tego dania? Wypróbuj kaszotto z kurkami!
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 277
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 17
Polecam.
Odsłon: 766
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2038
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 277
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 17
Polecam.
Odsłon: 766
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2038
Składniki
Posiekaj dość drobno cebulę i rozmaryn. Opłucz grzyby. Jeśli mają dużo piasku, włóż je na krótką chwilę do miski z osolonym wrzątkiem, po czym wyłów ostrożnie łyżką cedzakową. Piasek opadnie na dno miski. Pokrój oczyszczone kurki lub pozostaw w całości.
Wysyp suchą kaszę na rozgrzaną patelnię. Po chwili zalej ją niewielką ilością wina. Gotuj w winie na wolnym ogniu, dolewając je w miarę potrzeby. Zachowaj część wina do ostatniej fazy przygotowania kaszotto.
Na osobnej patelni podsmaż na połowie masła cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj ją do kaszy. Gotuj kaszotto do miękkości kaszy, co pewien czas dolewając odrobinę bulionu – tylko tyle, by kasza miała w czym się gotować.
Dołóż na drugą patelnię resztę masła i podsmaż na nim kurki (kilka minut, aż odparuje nadmiar wody). Posól je pod koniec smażenia. Przełóż na patelnię z kaszą, gdy ta będzie już prawie miękka. Dodaj też posiekany rozmaryn i resztę wina. Dopraw całość solą i pieprzem.
Kaszotto z kurkami będzie gotowe po kilku minutach – gdy wino wygotuje się, a kasza do końca zmięknie. Podaj je ze startym na tarce o najdrobniejszych oczkach parmezanem.