Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kebaby z indyka to tradycyjne danie perskie o długoletniej historii. Dodatek szafranu i sumaku nadaje mu wyjątkowego smaku o delikatnie orientalnej nucie. Przygotowane w ten sposób mięso prawie w ogóle nie zawiera tłuszczu. Jest szybkie i proste – wystarczy połączyć ze sobą kilka składników. Świetnie nada się na letni obiad przy rodzinnym grillu, gdzie będzie stanowić miłą odmianę dla naszych kiełbasek i kaszanek.
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 62
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 195
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 62
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 195
Składniki
Cebulę posiekaj na bardzo drobną kostkę. Mięso mielone połącz z przyprawami i wodą. Wyrabiaj nawet przez pół godziny, ciągle napowietrzając masę. Powinna być jednolita, puszysta i klejąca.
Do mięsa dodaj jajko i cebulę. Ponownie krótko wymieszaj. Włożyć masę do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie uformować z masy szaszłyki wokół patyczków szaszłykowych. Posmarować je olejem.
Smażyć na patelni, na małym ogniu, przez ok. 5 minut z każdej strony. Kebab z indyka można przygotować też na grillu. Czas grillowania zależy od intensywności ognia.
Danie podawać z ulubioną sałatką i dodatkiem skrobiowym: ziemniakami, ryżem, tortillą.