Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa biała po krzyżacku to tradycyjna potrawa wielkanocna, którą spożywano w XIV wieku w zakonie krzyżackim. Jest to biała kiełbasa zapiekana na kapuście kiszonej. Danie tak zasmakowało mnichom, że przepis został zachowany do dziś.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 451
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21930
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 451
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21930
Składniki
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym smalcem. Do zarumienionej cebuli dodajemy poszatkowaną, kiszoną kapustę. Składniki podsmażamy na dużym ogniu przez około 10 minut. Od czasu do czasu mieszamy, żeby kapusta się nie przypaliła.
Czosnek obieramy z łupin i przerzucamy w całości do kapusty. Dodajemy tarty chrzan oraz przyprawy: goździki, sól, pieprz, przyprawę piernikową, majeranek, jałowiec, kminek, cząber i rozmaryn. Kapustę mieszamy.
Blaszkę smarujemy tłuszczem. Kapustę wymieszaną z przyprawami wykładamy na spód. Powierzchnię równamy. Na kapustę wykładamy białą kiełbasę.
W misce mieszamy płynny miód z ciemnym piwem. Gotową mieszanką polewamy białą kiełbasę.
Tak przygotowaną kiełbasę po krzyżacku wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (grzałka góra-dół) na około 45 minut.