Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa po węgiersku to pyszny, jednogarnkowy obiad, który można przygotować w zaledwie 30 minut. Sekretem tego dania jest kiełbasa podwędzona dobrej jakości. Nie mogło też zabraknąć pomidorów i papryki, które są charakterystyczne dla kuchni węgierskiej. Kiełbasa z kapustą jest szybszą wariacją na temat bigosu, która świetnie sprawdzi się wiosną.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5276
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5053
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5276
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5053
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Składniki
Kapustę umyj i obierz z zewnętrznych liści. Usuń rdzeń, a liście drobno poszatkuj na paski o grubości ok. 1 cm. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek bardzo drobno posiekaj. Kiełbasę pokrój w plasterki. Boczek pokrój w kostkę.
Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią boczek. Podsmaż go do wytopienia tłuszczu, a następnie dodaj kiełbasę. Smaż przez 3-4 minuty do ładnego zrumienienia. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż wszystko przez kolejne 3 minuty. Przerzuć mięso do garnka i dodaj kapustę. Podlej ją odrobiną wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i czarny pieprz w ziarnach.
Duś kapustę na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Dopraw danie do smaku solą, pieprzem, majerankiem, papryką. Kiełbasę po węgiersku podawaj na ciepło, jako samodzielne danie lub z dodatkiem ziemniaków czy chleba.