Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To moja druga kiełbasa która robiłam. Wychodzę z założenia że wolę zjeść kawałek dobrej kiełbasy swojej niż zapychać się kupnymi. Kiełbaska jest bardzo smaczna. Przekonałam się że lepiej dać mięso pokrojone nożem niż zmielone. W kiełbasce są widoczne fajne kawałki mięsa. Można ją jeść sparzoną, ale docelowo robiłam ją na suszoną. Na świątecznym stole zapewniam was że zachwyci nie jedną osobę.
Potrawka toskańska to łatwy i szybki obiad w dni powszednie, który można przy...
Odsłon: 1708
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 204
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 508
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 473
Potrawka toskańska to łatwy i szybki obiad w dni powszednie, który można przy...
Odsłon: 1708
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 204
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 508
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 473
Składniki
Z mięsa z łopatki usuwam tłuszcz, wycinam błony i ścięgna. Kroję na centymetrową kostkę nożem. To samo robię z filetem z indyka. Słoninę miele maszynką do mięsa o największych oczkach. Mięso i słoninę przekładam do dużej miski, dodaję sól peklową, sól kuchenną, pieprz mielony. czosnek sprasowany i utarty z łyżeczką soli przewidzianej do kiełbasy.
Całość dokładnie wyrabiam rękoma około 5 minut.
Jelita moczę w letniej wodzie około 30 minut i naciągałam je na kran żeby przepłukać je zimną wodą. Jelita nałożyłam na tulejkę od maszynki do mięsa i napełniam je farszem mięsnym. Co 15 cm dzielę na krążki kiełbasy. Końcówki zawiązuję w supełek.
Kiełbasę można jeść sparzoną i można ją ususzyć. Powieszam krążki wtedy na drążku i zostawiam około 4-5 dni w ciepłym i suchym miejscu. Im dłużej suszona będzie tym bardziej będzie wysuszona kiełbaska. Moja suszyła się tydzień.