Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na pyszny letni obiad: zapiekaną kiełbasę z młodymi ziemniaczkami i innymi warzywami, osnutą pikantnym sosem barbecue. Mięciutkie warzywa wprowadzają do posiłku całą masę różnych smaków, kiełbasa jest soczysta, a sos otula każdy element i nadaje całości przyjemnej pikantności. Polecam zrobienie własnego sosu barbecue, ale równie dobrze sprawdzi się Twój ulubiony sklepowy, co jeszcze bardziej przyspieszy cały proces. Prosto, pysznie i prawie bez zmywania!
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1166
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 130
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 447
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 68
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1166
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 130
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 447
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 68
Składniki
Opcjonalnie, przygotuj domowy sos barbecue. W średniej wielkości rondelku rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek. Na gorący tłuszcz wyłóż 2 przeciśnięte przez praskę, duże ząbki czosnku i podsmaż je na niskim ogniu przez około minutę, tylko do uwolnienia aromatu. Kiedy czosnek uwolni aromat, dodaj do niego jedną czubatą łyżeczkę wędzonej papryki, płaską łyżeczkę pieprzu cayenne i taką samą ilość pikantnego chili. Przyprawy smaż przez około 30 sekund, tylko do uwolnienia ich aromatów. Wtedy dodaj do rondelka 50 g brązowego cukru, 60 ml octu jabłkowego i 60 ml wody. Zawartość naczynia krótko wymieszaj do rozpuszczenia cukru w płynie. Dodaj 240 g ketchupu i mieszaj, już za pomocą rózgi, do uzyskania gęstego, jednolitego płynu.
Sos doprowadź do lekkiego wrzenia i gotuj, stale mieszając, przez około 10 minut. Po tym czasie nasz domowy sos barbecue powinien odrobinę zgęstnieć i zredukować się mniej więcej o 1/3. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji zdejmij sos z ognia, przelej do czystego, wyparzonego słoika i odstaw do całkowitego wystudzenia. Sos można przygotować kilka dni wcześniej – spokojnie wytrzyma w lodówce co najmniej dwa tygodnie.
Do dużej miski przełóż 600 g dobrze oczyszczonych młodych ziemniaków przekrojonych na pół. Dodaj do nich dwie pokrojone w dużą kostkę papryki, jedną pokrojoną w grube pół talarki średnią cukinię, dwie małe marchewki w plasterkach, dwie rozdzielone w ósemki cebule i 225 g przygotowanego wcześniej sosu. Zawartość naczynia wymieszaj, aż sos całkowicie pokryje każdy kawałek warzyw znajdujących się misce.
Tak przygotowane warzywa przełóż na wyłożoną folią aluminiową blaszkę i rozprowadź je równą warstwą po całej powierzchni. Po rozłożeniu warzyw ułóż na nich 6 średniej wielkości kiełbasek. Każdą kiełbaskę posmaruj dodatkowo sosem barbecue.
Blachę z warzywami i kiełbasą wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza w funkcji góra dół na około 40 – 45 minut. W połowie czasu pieczenia otwórz piekarnik, przemieszaj warzywa i obróć kiełbasy. Wtedy posmaruj je sosem również z drugiej strony. Po 45 minutach wyjmij blachę z piekarnika i odstaw na około 10 minut do lekkiego przestudzenia.
Smacznego!