Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne włoskie danie..
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 100
Papryka faszerowana kaszą to połączenie smaku i pożywności. Soczyste papryki...
Odsłon: 1013
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 49
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 100
Papryka faszerowana kaszą to połączenie smaku i pożywności. Soczyste papryki...
Odsłon: 1013
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 49
Składniki
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na patelni. Następnie dodajemy mięso mielone, przyprawiamy i podsmażamy. Zlewamy z patelni tłuszcz, dolewamy wodę (ok. szklankę) i dodajemy przecier pomidorowy. Powstały sos przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz oregano.
Do garnka wlewamy około 1.5 litra wody, łyżkę oleju i zagotowujemy. Gotującą się wodę solimy i wrzucamy po 4 płaty makaronu. Makaron gotujemy około 4 minuty.
Beszamel: W rondelku rozpuszczamy masło. Następnie dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy produkty się połączą, dolewamy powoli zimne mleko i cały czas mieszamy. Sos solimy, można dodać gałki muszkatołowej. Gdy sos będzie gładki i gęsty, ściągamy go z palnika.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy warstwami: mięso w sosie pomidorowym - makaron - beszamel - makaron - mięso w sosie pomidorowym.. Ostatnią warstwą powinien być biały sos. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki i wysypujemy na beszamel. Lazanię pieczemy około 35 minut w 180°C. Smacznego! :)