Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne włoskie danie..
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1907
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3865
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3632
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 444
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1907
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3865
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3632
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 444
Składniki
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na patelni. Następnie dodajemy mięso mielone, przyprawiamy i podsmażamy. Zlewamy z patelni tłuszcz, dolewamy wodę (ok. szklankę) i dodajemy przecier pomidorowy. Powstały sos przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz oregano.
Do garnka wlewamy około 1.5 litra wody, łyżkę oleju i zagotowujemy. Gotującą się wodę solimy i wrzucamy po 4 płaty makaronu. Makaron gotujemy około 4 minuty.
Beszamel: W rondelku rozpuszczamy masło. Następnie dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy produkty się połączą, dolewamy powoli zimne mleko i cały czas mieszamy. Sos solimy, można dodać gałki muszkatołowej. Gdy sos będzie gładki i gęsty, ściągamy go z palnika.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy warstwami: mięso w sosie pomidorowym - makaron - beszamel - makaron - mięso w sosie pomidorowym.. Ostatnią warstwą powinien być biały sos. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki i wysypujemy na beszamel. Lazanię pieczemy około 35 minut w 180°C. Smacznego! :)