Do góry

Dania główne Przepis na:

Klops w sosie pomidorowym

Klops w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 295 Ocena: 3347

Dodano:

Odsłon: 132

Klops z mięsa mielonego dobrze doprawionego z cebulką, czosnkiem, natką pietruszki w pomidorowym sosie.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 cebule
  • 2 cebule
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • 50 g startego parmezanu
  • 4 kromki bułki (albo 2 kajzerki)
  • 1/2 szklanki mleka ( lub więcej)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • Pieprz
  • SOS
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 litr pasaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz do smaku
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Klops w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.
    Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebulę 10 minut mieszając, dodać czosnek, smażyć kolejne 2-3 minuty, odstawić do lekkiego przestygnięcia.
    Bułkę porwać na kawałki i zalać mlekiem żeby zmiękła ( mleka ma być tyle żeby wsiąkło w bułkę).
    Do miski przełożyć mięso, dodać parmezan, przyprawy, natkę, cebulę z czosnkiem i lekko odsączoną bułkę - bardzo dokładnie wymiesza ręką na jednolitą masę.

  2. Formę keksówkę (albo inna podłużną) wysmarować lekko olejem lub oliwą, przełożyć masę, ugnieść, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
    Piec 40 minut pod przykryciem, odkryć i piec jeszcze 10 minut.

  3. W czasie jak mięso się piecze przygotować sos - posiekać czosnek i pokroić cebulę.
    W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę smażyć 5 minut, dodać czosnek, chwilę smażyć i dodać passatę. Karton albo butelkę po passacie wypłukać połową szklanki wody - dodać do sosu.
    Przykryć i gotować 20 minut.
    Doprawić miodem, octem, solą i pieprzem, dodać oregano i wymieszać. Odstawić.
    Keks wyjąć i przestudzić ok 10-15 minut.
    Płyn, który powstał podczas pieczenia przelać do sosu i wymieszać.
    Pokroić keks na kawałki, podawać z sosem do ryżu albo makaronu, posypane natką pietruszki i parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń