Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klops z mięsa mielonego dobrze doprawionego z cebulką, czosnkiem, natką pietruszki w pomidorowym sosie.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 25
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 25
Składniki
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebulę 10 minut mieszając, dodać czosnek, smażyć kolejne 2-3 minuty, odstawić do lekkiego przestygnięcia. Bułkę porwać na kawałki i zalać mlekiem żeby zmiękła ( mleka ma być tyle żeby wsiąkło w bułkę). Do miski przełożyć mięso, dodać parmezan, przyprawy, natkę, cebulę z czosnkiem i lekko odsączoną bułkę - bardzo dokładnie wymiesza ręką na jednolitą masę.
Formę keksówkę (albo inna podłużną) wysmarować lekko olejem lub oliwą, przełożyć masę, ugnieść, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 40 minut pod przykryciem, odkryć i piec jeszcze 10 minut.
W czasie jak mięso się piecze przygotować sos - posiekać czosnek i pokroić cebulę. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę smażyć 5 minut, dodać czosnek, chwilę smażyć i dodać passatę. Karton albo butelkę po passacie wypłukać połową szklanki wody - dodać do sosu. Przykryć i gotować 20 minut. Doprawić miodem, octem, solą i pieprzem, dodać oregano i wymieszać. Odstawić. Keks wyjąć i przestudzić ok 10-15 minut. Płyn, który powstał podczas pieczenia przelać do sosu i wymieszać. Pokroić keks na kawałki, podawać z sosem do ryżu albo makaronu, posypane natką pietruszki i parmezanem.