Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsiki z mięsa mielonego często goszczą na naszych stołach. Zazwyczaj podajemy je z sosem pomidorowym albo pieczeniowym. Równie pyszne jednak są klopsiki pod serową pierzynką! Dobrze komponują się z większością dodatków – ziemniaczanym purée, frytkami, ryżem czy kaszą pęczak.
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 239
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 50
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3716
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 549
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 239
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 50
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3716
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 549
Składniki
Namocz kajzerkę w mleku i dobrze odciśnij.
Zmiel mięso w maszynce przez sitko o średnich oczkach.
Połącz w misce mięso i namoczoną kajzerkę. Dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę pietruszki.
Wyrób wszystkie składniki dłonią na jednolitą masę. Dopraw ją do solą i pieprzem.
Uformuj z masy mięsnej kuliste klopsiki. Obtocz je w mące i obsmaż krótko na niewielkiej ilości oleju – tak, by zarumieniły się z każdej strony.
Zetrzyj cheddar na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj śmietanę z jajkiem i żółtkami. Połącz z serem, solą, pieprzem i curry.
Ułóż klopsiki w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Zalej sosem serowo-śmietanowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez około 30 minut.
Klopsiki pod serową pierzynką podawaj gorące, oprószone świeżą natką pietruszki.