Do góry
Przepis spons.

Dania główne Przepis na:

Klopsiki w lekkim sosie z pieczonymi ziemniaczkami

Klopsiki w lekkim sosie z pieczonymi ziemniaczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 324

Dodano:

Odsłon: 4729

Klopsiki w lekkim sosie z pieczonymi ziemniaczkami

Składniki

  • 400 g łopatki wieprzowej lub piersi z kurczaka, zmielonej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • zioła prowansalskie
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 3 łyżki śmietany
  • woda
  • Pieczone ziemniaczki:
  • 400 g mączystych ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • woda
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso, cebulę, musztardę, zioła prowansalskie, bułkę tartą zmiksować w kielichu blendera lub miksera aby otrzymać dość zwartą masę.

  2. Z masy mięsnej zmoczonymi zimną wodą dłońmi uformować średniej wielkości kulki.

  3. Rozgrzać urządzenie Airfryer do temperatury 180 stopni.

  4. Do rozgrzanego urządzenia włożyć klopsy. Ustawić czas na 8 minut, wsunąć kosz i kontynuować smażenie do momentu, aż urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy. Wyciągnąć klopsy z kosza urządzenia, przełożyć do garnka, zalać wodą w taki sposób, aby przykryła klopsy i gotować 15 minut.

  5. W międzyczasie przygotować pieczone ziemniaczki. Ziemniaki obrać, pokroić na ósemki, namoczyć 10 minut w ciepłej, osolonej wodzie. Odcedzić, osuszyć za pomocą papierowego ręcznika.

  6. Rozgrzać urządzenie Airfryer do temperatury 180 stopni.

  7. Do rozgrzanego urządzenia włożyć osuszone, wymieszane z oliwą ziemniaczki. Ustawić czas na 20 minut, wsunąć kosz i kontynuować pieczenie do momentu aż urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy. Podczas pieczenia co jakiś czas potrząsać koszem aby ziemniaczki równomiernie się zarumieniły.

  8. Wyciągnąć klopsy z gotującego się wywaru i przygotować sos – mąkę rozprowadzić z zimną wodą, wlać do wywaru ciągle mieszając, gdy sos zgęstnieje dodać śmietanę i koperek, dokładnie wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

  9. Podawać na ciepło z ulubioną surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń