Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 14-05-2021
Lekki klopsiki z mięsa mielonego z dodatkiem kolendry, gotowane w sosie pomidorowym z mango i orientalnymi przyprawami.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 369
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 395
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 369
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 395
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Składniki
Składniki na klopsy zagniatamy. Ilość bułki tartej będzie zależał od mięsa i wielkości jaj. Ja użyłam 5 łyżek, aby masa była zwarta, ale miękka. Masę dzielimy i formujemy w kulki. Każdego klopsa wyrabiamy ok pół minuty w rękach, aby potem nie rozpadł się przy gotowaniu. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją w wodzie z dodatkiem curry.
Na patelni na oleju smażymy pokrojone pomidory, mango, cebule i przeciśnięty czosnek. Kiedy będą miękki, dolewamy bulion (lub wodę) i sos pomidorowy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy sokiem z cytryny, kaffirem i przyprawami. Jeśli uznacie, że sos jest dla was za gęsty, możecie dodać jeszcze trochę wody. Delikatnie wkładamy klopsy. Na małym ogniu gotujemy 15 minut, w międzyczasie obracając i mieszając.
Przed podaniem sos doprawiamy do smaku. Klopsy podajemy z ryżem.