Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fajne, szybkie i proste danie, które można podać z ryżem, makaronem lub kuskusem.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 966
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 104
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2159
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4174
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 966
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 104
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2159
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4174
Składniki
Obraną cebulę oraz umyte łodygi selera drobno siekamy. 4 łyżki cebuli i selera odkładamy do miski z mięsem na klopsiki. Pozostałą część umieszczamy w patelni na rozgrzanej oliwie. Smażymy często mieszając około 5 minut. Następnie dodajemy rozgnieciony czosnek i 1 łyżeczkę tymianku, a po chwili na patelnię wlewamy całą zawartość puszek z pomidorami oraz 1 szklankę wody. Gdy sos się zagotuje doprawiamy go solą, pieprzem i cukrem do smaku, a następnie zostawiamy go pod przykryciem na małym ogniu, aby się delikatnie dusił. Jeśli konsystencja sosu jest zbyt rzadka dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Do mielonego mięsa, cebuli i selera dodajmy jajko, ser, pozostałą łyżeczkę tymianku, bułkę tartą, sos Worcestershire. Wszystko mieszajmy, doprawmy solą i pieprzem do smaku. A następnie z masy formujmy małe klopsiki. Gotowe klopsik delikatnie wrzućmy (wszystkie jednocześnie) do sosu. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut, delikatnie mieszając co jakiś czas. Ostatnie 10 minut dusimy bez przykrycia, aby nadmiar wody z sosu odparował.