Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U nas jest to żelazne danie na Wigilię. I tylko na Wigilię podawane. Jest troszkę pracochłonne, ale warto zrobić. Pyszny karp z migdałami. Polecam.
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17280
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 138
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4882
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7655
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17280
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 138
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4882
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7655
Składniki
Płaty karpia oczyszczone, umyte ( bez grubych ości ) podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i cukrem i zostawić w lodówce na 2 godz. Cebulę pokroić w grube plastry i zeszklić na oleju rzepakowym. Wystudzić. Przepuścić przez maszynkę karpia, cebulę, jajka ugotowane na twardo i suche migdały ze skórką. Dodać jajko, pozostały olej z patelni, pieprz świeżo mielony i sól do smaku. Wyrobić masę. Można dodać bułkę tartą dla zagęszczenia masy jeśli jest taka potrzeba. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego albo nieco większe. Obrane warzywa tj, marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę zalać wodą i gotować ok. 15 min. Dodać łeb, płetwy, ogon karpia, kręgosłup, pieprz w ziarnach, sól i gotować kolejne 20 min. Wywar przecedzić. Marchewki można wykorzystać do dekoracji. Do przecedzonego, gotującego się wywaru wkładać kulki rybne i gotować ok. 10 -15 min. na wolnym ogniu. Wyjmować kolejno i przekładać do głębszej salaterki. Do gorącego wywaru dodać żelatynę. Mieszać aż się rozpuści. Nie gotować. Zalać klopsiki wywarem. Wstawić do lodówki żeby galareta związała. Udekorować i podawać. Smacznego.
Klopsiki można podać na ciepło w wywarze/rosole. Nie trzeba wtedy dodawać żelatyny.