Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsiki gotowane, podane z warzywami i ryżem - pycha. :)
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 25
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 498
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1996
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3983
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 25
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 498
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1996
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3983
Składniki
Do mięsa mielonego dodać jajka, bułkę namoczoną w ciepłym mleku, pokrojone drobno cebulę i paprykę, pokruszone kostki smaku i pieprz. Wyrobić masę. Musi być zwięzła - tak, by bez problemu dłońmi formować niewielkie kulki. Gdyby była za rzadka, dodać bułki tartej.
W garnku przygotować bulion z kostek (uwaga: na litr wody dać 1 kostkę) i w nim gotować partiami klopsiki - po wypłynięciu na małym ogniu ok. 5-7 minut. Najlepiej jednego sprawdzić - czas gotowania zależny jest od wielkości i rodzaju mięsa.
Mieszankę warzywną także ugotować w bulionie z kostki, ale na 2 l wody dać 1 kostkę i łyżkę soli.
Klopsiki podawać z ryżem i ugotowanymi warzywami. Na zdjęciu ryż ugotowany w osolonej wodzie z dodatkiem curry. Smacznego!