Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki z warzywami

Klopsiki z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2697

Dodano:

Odsłon: 4852

Klopsiki gotowane, podane z warzywami i ryżem - pycha. :)

Składniki

  • mięso mielone, 1 kg
  • jajka, 2 szt.
  • bułka kajzerka, 1 szt.
  • mleko, 1/2 szkl.
  • cebula, 1 szt.
  • Papryka czerwona, 1/2 szt.
  • Kostki smaku - pietruszka i cebula, po 1 szt.
  • pieprz, 1/2 łyżeczki
  • Bułka tarta, kilka łyżek
  • Dowolna mrożonka warzywna wg smaku, 1 op.
  • Kostki rosołowe, 2 szt.
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Klopsiki z warzywami

Przygotowanie

  1. Do mięsa mielonego dodać jajka, bułkę namoczoną w ciepłym mleku, pokrojone drobno cebulę i paprykę, pokruszone kostki smaku i pieprz. Wyrobić masę. Musi być zwięzła - tak, by bez problemu dłońmi formować niewielkie kulki. Gdyby była za rzadka, dodać bułki tartej.

  2. W garnku przygotować bulion z kostek (uwaga: na litr wody dać 1 kostkę) i w nim gotować partiami klopsiki - po wypłynięciu na małym ogniu ok. 5-7 minut. Najlepiej jednego sprawdzić - czas gotowania zależny jest od wielkości i rodzaju mięsa.

  3. Mieszankę warzywną także ugotować w bulionie z kostki, ale na 2 l wody dać 1 kostkę i łyżkę soli.

  4. Klopsiki podawać z ryżem i ugotowanymi warzywami. Na zdjęciu ryż ugotowany w osolonej wodzie z dodatkiem curry. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń