Dania główne Przepis na:
Klopsikowa zapiekanka

Przepisów i artykułów: 2381 Ocena: 15377
Dodano: 12.04.2017
Odsłon: 548
Składniki
- Składniki na klopsiki:
- mięso mielone wieprzowe 40 dag
- Jajo kurze 1 szt
- bułka tarta 4 łyżki
- śmietana 12% 1/2 szklanki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- papryka mielona słodka do smaku
- Składniki na zapiekankę:
- Ziemniaki 80 dag
- Cebula biała 2 szt
- Piwo 3/4 szklanki
- Woda 3/4 szklanki
- Liść laurowy 2 szt
- świeża mięta
- świeży rozmaryn (kilka listków)
- 1 łyżka przyprawy do zup w proszku
3-4 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Wykonanie:
Mięso wymieszać z bułką tartą, jajkiem, przyprawami do smaku i śmietaną. Uformować na dłoni małe klopsiki i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Na oleju usmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego, na niej położyć obrane, pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki i posypać przyprawą do zup. Na ziemniaki położyć klopsiki, zalać piwem wymieszanym z wodą, obłożyć listkami mięty, rozmarynu, listkami laurowymi i nakryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez pół godziny. Podawać zaraz po upieczeniu.
Komentarze do przepisu (0)