Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klops z jajkiem to potrawa, znana również jako pieczeń rzymska. Ma charakterystyczny kształt bochenka. Na pieczeń rzymską nadaje się każdy rodzaj mięsa, między innymi wieprzowe, indycze czy drobiowe. Danie to najczęściej podaje się na Wielkanoc, ale sprawdzi się również w ciągu roku jako codzienny obiad lub oryginalna przekąska imprezowa dla gości. Danie można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wybornie smakuje z dodatkiem sosu, a na zimno klops można kroić na kanapki w akompaniamencie ogórka kiszonego. Dziś proponujemy wam nieco mniejszą wersję tego dania.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1911
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6323
Polecam.
Odsłon: 352
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 792
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 354
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1911
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6323
Polecam.
Odsłon: 352
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 792
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 354
Składniki
Ugotuj cztery jajka na twardo, ostudź i obierz. Cebulę obierz, pokrój w bardzo drobną kostkę i podsmaż na oleju, aż się zezłoci. Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij i połącz z mięsem. Dodaj jeszcze 2 łyżki mleka, pozostałe dwa jajka oraz świeżo przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie dodaj natkę pietruszki, majeranek, słodką paprykę, cząber, sól oraz pieprz.
Całą masę dokładnie wymieszaj, dodaj bułkę tartą oraz wcześniej podsmażoną cebulkę. Każde jajko obtocz masą mięsną, formując duże klopsy. Aby masa mięsna lepiej przylegała do jajek, oprósz je delikatnie mąką. Tak przygotowane klopsy z jajkiem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 25 do 30 minut.
Alternatywnie, możesz przygotować, jedną większą porcję. W Tym celu keksówkę wysmaruj olejem i oprósz bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Dno wyłóż połową mięsnej masy, a na niej poukładaj ugotowane na twardo jajka. Przykryj je pozostałą masą. Wierzch posmaruj olejem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Klops z jajkiem piecz w keksówce około godziny.