Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne na drugie danie lub słodki podwieczorek. Z braku owoców użyliśmy dżemu. Troszkę czasochłonne, ale od czasu do czasu naprawdę warto się pobawić. Przepis zaczerpnięty ze starej, poczciwej "Kuchni polskiej", nieco zmodyfikowany.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5655
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 948
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33952
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5655
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 948
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33952
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Składniki
Z drożdży, ciepłego mleka i mąki zrobić rozczyn (tyle maki, by miał konsystencję gęstej śmietany). Pozostawić do wyrośnięcia. W tym czasie żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, a masło roztopić. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać go do mąki wraz z cukrem waniliowym i ubitymi z cukrem żółtkami. Wyrabiać ok. 10 minut, po czym dodać roztopione, ostudzone masło i nadal wyrabiać ok. 10 minut - aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie lśniące i będzie odchodzić od dłoni. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ma zwiększyć objętość dwa razy).
Ciasto wałkować na grubość 1 cm, zaznaczać szklanką kształt i na środek dać 1 łyżeczkę dżemu. Przykryć drugim płatem ciasta i wykrawać kluski. Wykrawałam dużą szklanką do piwa - wyszło 20 sztuk. Można ewentualnie brzegi dociskać. Kluski odstawić do wyrośnięcia - powinny 2 razy urosnąć na wysokość.
Wyrośnięte kluski układać w garnku do gotowania na parze i gotować 20-25 minut - należy po prostu sprawdzić - czas gotowania zależy od wielkości kluski.
Podawać z bułką tartą zrumienioną na maśle, cukrem lub bitą śmietaną. Smacznego. :)