Do góry

Dania główne Przepis na:

kluski serowo-kalafiorowe, peperonata i szynka gotowana

kluski serowo-kalafiorowe, peperonata i szynka gotowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2715

Dodano:

Odsłon: 6164

Niedzielny obiad w wersji trochę odchudzonej. Kluski leniwe z mieszanki mąki żytniej pełnoziarnistej i poznańskiej, wzbogacone o kalafior. Dodatkowo podpatrzyłam patent na dodanie do leniwych ubitych białek - zwykle wykorzystywałam całe jaja od razu. Efekt zadowalający. Do tego wszystkiego peperonata - świeża i lekka, ale zacnie potraktowana pieprzem kajeńskim. Tak na rozgrzanie.

Składniki

  • SZYNKA PARZONA
  • PEPERONATA
  • KLUSKI TWAROGOWO-KALAFIOROWE
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
kluski serowo-kalafiorowe, peperonata i szynka gotowana

Przygotowanie

  1. SZYNKA PARZONA

    - przepis w innym poście

    PEPERONATA

    4 spore papryki, różnokolorowe
    3 duże pomidory
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    pieprz czarny mielony
    pieprz kajeński
    sól
    majeranek
    zioła prowansalskie
    kumin
    szczypior
    krem balsamiczny /pół łyżki/
    oliwa

    KLUSKI TWAROGOWO-KALAFIOROWE

    mały kalafior
    250 g chudego twarogu
    100 ml mąki poznańskiej
    150 ml mąki żytniej pełnoziarnistej
    2 jaja
    majeranek
    zioła prowansalskie
    pieprz
    sól

  2. Kalafior gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu rozgniatam widelcem na miazgę.
    Mąki przesiewam do misy z kalafiorem i dokładnie miszam.

    Twaróg przeciskam przez praskę do ziemniaków. Mieszam z przyprawami i żółtkami jaj. Łączę z mieszanką mączno-kalafiorową.

    Białka jaj ubijam na sztywno z odrobiną soli. Mieszam z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitej masy. Jeśli trzeba, można dodać mąkę /moje ciasto było bardzo lepkie/.

    Na blat wysypuję mąkę. Biorę porcję ciasta i formuję długi wałek. Sprawnym ruchem kroję ostrym nożem kluski i gromadzę gdzieś z boku.

    W dużym garnku gotuję wodę. Solę. Wrzucam porcje klusek. Czekam do momentu, aż wypłyną i gotuję minutę, dwie. Wyjmuję łyżką cedzakową i układam na durszlaku.

  3. Cebulę kroję w piórka, podsmażam na oliwie do zeszklenia. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Papryki oczyszczam i kroję w paski. Dodaję na patelnię do cebuli. Podsmażam.
    Pomidory kroję w drobną kostkę. Dodaję do warzyw i duszę. Przyprawiam.
    Gotuję do znacznego odparowania pomidorowych płynów.

    Szynkę parzoną kroję w plastry. Podgrzewam na parze. Posypuję majerankiem.

    Nakładam porcję klusek kalafiorowym, na nie nakładam peperonatę. Obok układam mięso.
    Trochę pracochłonne.
    Ale jakże warto!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń