Do góry

Dania główne Przepis na:

kluski śląskie z gulaszem

kluski śląskie z gulaszem

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 2128

Dodano:

Odsłon: 19512

Wczoraj na obiad zrobiłam kluski śląskie z gulaszem wieprzowym. Kluski wyszły delikatne i sprężyste , a mięsko rozpadało się w ustach. Gulasz wykonałam z wieprzowej łopatki , marchwi, pietruszki,cebulki i przypraw. Bez dodatku proszkowanych dopełniaczy smaku :) Sos wyszedł ciemny i aromatyczny. Jednym słowem obiadek bardzo smaczny , który szczerze polecam!

Składniki

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 1/3 łyżeczki rozmarynu
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 1/3 łyżeczki proszkowanego ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki majeranku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego winegret
  • 600 ml zimnej wody
  • olej do smażenia mąka
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
kluski śląskie z gulaszem

Przygotowanie

  1. Przepis na kluski śląskie znajduje się na blogu

    Mięso płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym . Odkrawamy tłuste części mięsa. (jeżeli lubicie tłuste mięsko to zostawiacie sobie tłuszczyk ). Łopatkę kroimy w kostkę ok 1,5 cm. Każdy kawałek obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju , po czym przekładamy mięso do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na małym gazie.
    Obieramy warzywa. Cebulę kroimy w piórka, a marchew i pietruszkę w cienkie talarki. Podsmażamy i dodajemy do gotującego się już miska. Dodajemy wszystkie przyprawy i ocet. Dusimy pod przykryciem ok 40 minut. Co jakiś czas mieszamy . Jeżeli dużo wody wyparuje , możemy ją uzupełnić, ale max 200 ml .
    Aby zagęścić sos należy wymieszać łyżkę maki z odrobiną wody i dodać do sosu, zamieszać i spróbować.W razie konieczności możemy doprawić jeszcze solą i pieprzem lub innymi przyprawami wedle upodobania.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń