Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj na obiad zrobiłam kluski śląskie z gulaszem wieprzowym. Kluski wyszły delikatne i sprężyste , a mięsko rozpadało się w ustach. Gulasz wykonałam z wieprzowej łopatki , marchwi, pietruszki,cebulki i przypraw. Bez dodatku proszkowanych dopełniaczy smaku :) Sos wyszedł ciemny i aromatyczny. Jednym słowem obiadek bardzo smaczny , który szczerze polecam!
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 393
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 47
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1367
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1847
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 393
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 47
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1367
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1847
Składniki
Przepis na kluski śląskie znajduje się na blogu Mięso płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym . Odkrawamy tłuste części mięsa. (jeżeli lubicie tłuste mięsko to zostawiacie sobie tłuszczyk ). Łopatkę kroimy w kostkę ok 1,5 cm. Każdy kawałek obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju , po czym przekładamy mięso do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na małym gazie. Obieramy warzywa. Cebulę kroimy w piórka, a marchew i pietruszkę w cienkie talarki. Podsmażamy i dodajemy do gotującego się już miska. Dodajemy wszystkie przyprawy i ocet. Dusimy pod przykryciem ok 40 minut. Co jakiś czas mieszamy . Jeżeli dużo wody wyparuje , możemy ją uzupełnić, ale max 200 ml . Aby zagęścić sos należy wymieszać łyżkę maki z odrobiną wody i dodać do sosu, zamieszać i spróbować.W razie konieczności możemy doprawić jeszcze solą i pieprzem lub innymi przyprawami wedle upodobania. Smacznego!