Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj na obiad zrobiłam kluski śląskie z gulaszem wieprzowym. Kluski wyszły delikatne i sprężyste , a mięsko rozpadało się w ustach. Gulasz wykonałam z wieprzowej łopatki , marchwi, pietruszki,cebulki i przypraw. Bez dodatku proszkowanych dopełniaczy smaku :) Sos wyszedł ciemny i aromatyczny. Jednym słowem obiadek bardzo smaczny , który szczerze polecam!
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1181
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457648
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1434
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2252
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 570
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1181
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457648
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1434
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2252
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 570
Składniki
Przepis na kluski śląskie znajduje się na blogu Mięso płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym . Odkrawamy tłuste części mięsa. (jeżeli lubicie tłuste mięsko to zostawiacie sobie tłuszczyk ). Łopatkę kroimy w kostkę ok 1,5 cm. Każdy kawałek obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju , po czym przekładamy mięso do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na małym gazie. Obieramy warzywa. Cebulę kroimy w piórka, a marchew i pietruszkę w cienkie talarki. Podsmażamy i dodajemy do gotującego się już miska. Dodajemy wszystkie przyprawy i ocet. Dusimy pod przykryciem ok 40 minut. Co jakiś czas mieszamy . Jeżeli dużo wody wyparuje , możemy ją uzupełnić, ale max 200 ml . Aby zagęścić sos należy wymieszać łyżkę maki z odrobiną wody i dodać do sosu, zamieszać i spróbować.W razie konieczności możemy doprawić jeszcze solą i pieprzem lub innymi przyprawami wedle upodobania. Smacznego!