Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski śląskie podane z gulaszem wieprzowym i duszonymi buraczkami.
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 220
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 3052
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4466
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 220
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 3052
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4466
Składniki
Wykonanie gulaszu: Wymyte mięso kroimy w kostkę 2 cm. x 2 cm. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem, doprawiamy majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości. Gdy mięsko z cebulką jest miękkie, dodajemy do garnka z gotującymi się warzywami (włoszczyzna) i domową kostką rosołową. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Dodajemy ciemny sos sojowy, doprawiamy jeszcze do smaku pozostałymi przyprawami i jeszcze chwilę gotujemy. Zagęszczamy sos mąką i lekko zabielamy śmietaną.
Kluski śląskie: Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i zagniatamy ciasto. Z ciasta wałkujemy wałeczki z których wycinamy nożem kawałki z których zrobimy kluski z dziurką. Gotowe kluski gotujemy 3 minuty od wypłynięcia do góry.
Buraczki: Ugotowane, ostudzone buraczki trzemy na wiórki, dusimy na łyżce masła, doprawiamy do smaku solą, pieprzami sokiem z cytryny.
Ugotowane kluski podajemy z gulaszem i duszonymi buraczkami. Smacznego !!!