Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie obiadowe, kluski śląskie nadziewane mięsnem z sosem madziarów
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 235
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 105
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 31
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 31
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 235
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 105
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 31
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 31
Składniki
Ciasto: Ugotowane i ostudzone ziemniaki zmielić, ugnieść i wyrównać w misce. Podzielić na ćwiartki. Jedną część ziemniaków wyjąć, przełożyć na pozostałe ziemniaki a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (tyle ile było ziemniaków). Dodać jajko i zagnieść ciasto.
Farsz mięsny: ugotowane mięso zmielić, dodać przesmażoną cebulę i doprawić sosem madziarów. Następnie doprawić solą i ew. pieprzem. Z mięsa uformować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Z ciasta odrywać kawałki wielkości jaja kurzego, formować w ręku placuszki , nakładać na środek farsz mięsny, oblepić i uformować okrągłe kluski (jak knedle). Gotować w posolonej wodzie (do wypłynięcia). Podawać gorące z podrumienioną cebulą lub z dowolnym sosem. Kluski można mrozić, odgrzewać w gotującej wodzie.