Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie obiadowe, kluski śląskie nadziewane mięsnem z sosem madziarów
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 668
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2048
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4036
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3996
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 668
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2048
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4036
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3996
Składniki
Ciasto: Ugotowane i ostudzone ziemniaki zmielić, ugnieść i wyrównać w misce. Podzielić na ćwiartki. Jedną część ziemniaków wyjąć, przełożyć na pozostałe ziemniaki a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (tyle ile było ziemniaków). Dodać jajko i zagnieść ciasto.
Farsz mięsny: ugotowane mięso zmielić, dodać przesmażoną cebulę i doprawić sosem madziarów. Następnie doprawić solą i ew. pieprzem. Z mięsa uformować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Z ciasta odrywać kawałki wielkości jaja kurzego, formować w ręku placuszki , nakładać na środek farsz mięsny, oblepić i uformować okrągłe kluski (jak knedle). Gotować w posolonej wodzie (do wypłynięcia). Podawać gorące z podrumienioną cebulą lub z dowolnym sosem. Kluski można mrozić, odgrzewać w gotującej wodzie.