Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski śląskie z sosem wieprzowym.

Kluski śląskie z sosem wieprzowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1772 Ocena: 28754

Dodano:

Odsłon: 5572

Kluski śląskie podane z sosem wieprzowym, posypane szczypiorkiem.

Składniki

  • Kluski:
  • ziemniaki 1,5 kg
  • Sól
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • Sos wieprzowy:
  • szynka wieprzowa 60 dag
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 3 ząbki
  • suszona włoszczyzna 2 łyżki
  • pasta rosołowa domowa 1 łyżka
  • sól do smaku
  • Pieprz ziołowy
  • pieprz kolorowy tłuczony
  • liście laurowe 3 szt.
  • ziele angielskie 6 szt.
  • Majeranek
  • mąka do zagęszczenia sosu
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kluski śląskie z sosem wieprzowym.

Przygotowanie

  1. Kluski śląskie:

    Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie odlewamy, studzimy i przeciskamy przez praskę.Wkładamy do większej miski i ugniatamy w jedną elastyczną kulę, którą spłaszczamy i dzielimy na 4 równe części. Jedną z czterech części delikatnie wyjmujemy kładąc obok a puste miejsce wypełniamy na równi z ciastem, mąką pszenną. Wszystko dokładnie wyrabiamy ugniatając ciasto. Ugniecione ciasto dzielimy na 4 kawałki i rolujemy z każdego wałek o średnicy takiej jaką mają mieć wielkość kluski. Zrolowany wałek kroimy nożem na 3 cm kawałki. Z każdego kawałka formujemy kulkę, w każdej klusce odciskamy odwrotną stroną drewnianej łyżki dziurkę. Tak zrobione kluski układamy na deskę lub stolnicę. Wrzucamy do gotującej, osolonej wody i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na wierzch.

  2. Sos wieprzowy:

    Wymyte mięso kroimy w kostkę 2 cm. x 2 cm. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem doprawione majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku gotujemy bulion warzywny z suszonej włoszczyzny, liści laurowych, ziela angielskiego i domowej pasty rosołowej. Gdy mięso z cebulką będzie miękkie dodajemy do garnka z bulionem i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy przyprawami do smaku i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką. Gotujemy kilka minut mieszając. Gotowym sosem polewamy kluski śląskie i podajemy na gorąco.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gospocha1234 02 lutego 2020 Wyglądają ładnie, tyle że to ciasto na kopytka. Kluski śląskie robi się z ziemniaków i mąki ziemniaczanej.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń