Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie klusek ze szpinakiem to z pewnością ciekawe doświadczenie smakowe. Jeśli znudziły Ci się już tradycyjne kluchy, warto spróbować przygotować ich nieco urozmaiconą wersję. Zobacz, jak krok po kroku przygotować kluski ze szpinakiem.
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 301
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6698
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1241490
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2432
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 420
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 301
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6698
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1241490
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2432
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 420
Składniki
Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój je na niewielkie cząstki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę. Warto to zrobić, zanim całkowicie wystygną, gdyż wówczas ryzyko powstania ziemniaczanych grudek jest niewielkie. Przeciśnięte ziemniaki odstaw do przestygnięcia.
Przygotuj szpinak: zamrożony przekładamy na patelnię, na której rozpuszczono masło. Dusimy go na małej mocy palnika aż do odparowania nadmiaru wody. Na sam koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Całość należy odstawić do wystygnięcia. Letnie ziemniaki należy uformować koło i podzielić na 4 równe części. Jedną część wyjmujemy i uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy jajko oraz przestudzony szpinak i wyrabiamy ciasto, które odpowiednio przygotowane będzie miękkie i plastyczne.
Z ciasta należy uformować niewielkie kulki. Jeśli masz ochotę, to możesz je nieco spłaszczyć i palcem wcisnąć na środku kulkę. Wówczas nasz kluski ze szpinakiem będą wyglądały jak kluski śląskie w wersji na zielono.
Do garnka wlej zimną wodę i zagotuj. Na wrzątek wrzucaj kluski ze szpinakiem i delikatnie zamieszaj. Gotuj przez około 1 minutę po wypłynięciu ich na wierzch. Z czym można podawać kluski ze szpinakiem? Z gulaszem warzywnym lub dobrej jakości oliwą będą smakowały wyśmienicie. Wypróbuj.