Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski ziemniaczane, inaczej nazywane szarymi, sinymi..
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8536
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1247
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10208
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4643
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 703
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8536
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1247
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10208
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4643
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 703
Składniki
Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach (można też wrzucić do miksera, czy maszynki). Przekładamy na sito i czekamy, aż ścieknie woda. Przekładamy ziemniaki do miski, a wodę delikatnie zlewamy i z dna wybieramy skrobię.
Ziemniaki mieszamy z jajkiem, skrobią, solą i mąką. Niestety nie da się określić ile mąki potrzeba, trzeba to robić na oko... Tak by masa nie była lejąca, ale też żeby nie wyszło nam ciasto.. musi być zwarte, żeby kluski się nie rozpadły podczas gotowania.
W garnku gotujemy wodę, dość sporo by kluski swobodnie pływały. Solimy i wrzucamy na wrzątek kluseczki. Gotujemy od wypłynięcia ok 15 minut ( w zależności jaka ilość klusek i ich wielkości)
Odcedzić i podawać gorące. Ja zawsze podaję z usmażonym wędzonym boczkiem i cebulką, pokrojonymi w kostkę. Smacznego:)