Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski ziemniaczane, inaczej nazywane szarymi, sinymi..
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 52
Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
Odsłon: 2074
Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
Odsłon: 870
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 17837
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 52
Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
Odsłon: 2074
Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
Odsłon: 870
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 17837
Składniki
Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach (można też wrzucić do miksera, czy maszynki). Przekładamy na sito i czekamy, aż ścieknie woda. Przekładamy ziemniaki do miski, a wodę delikatnie zlewamy i z dna wybieramy skrobię.
Ziemniaki mieszamy z jajkiem, skrobią, solą i mąką. Niestety nie da się określić ile mąki potrzeba, trzeba to robić na oko... Tak by masa nie była lejąca, ale też żeby nie wyszło nam ciasto.. musi być zwarte, żeby kluski się nie rozpadły podczas gotowania.
W garnku gotujemy wodę, dość sporo by kluski swobodnie pływały. Solimy i wrzucamy na wrzątek kluseczki. Gotujemy od wypłynięcia ok 15 minut ( w zależności jaka ilość klusek i ich wielkości)
Odcedzić i podawać gorące. Ja zawsze podaję z usmażonym wędzonym boczkiem i cebulką, pokrojonymi w kostkę. Smacznego:)