Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 22-03-2017
Te kluski z przepisu to mała modyfikacja śląskich. Nie są z dziurką a nadziewane aromatyczną pastą. Wyglądają jak pyzy, ale nie ma w nich surowych ziemniaków. Są tylko gotowane z dodatkiem mąki ziemniaczanej.
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 175
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 175
Składniki
Farsz: – soczewicę ugotować, odcedzić i wystudzić. Cebulę i grzyby pokroić w kostkę. Podsmażyć na miękko z zielem i liściem. Wyjąć zioła. Dodać soczewicę i dokładnie zmiksować lub zmielić. Dodać drobno posiekaną natkę, majeranek i sól do smaku Masa -– ziemniaki ugotować, odcedzić i ciepłe przepuścić przez praskę lub dokładnie ubić tłuczkiem. Wystudzić. – włożyć do miski. Wyrównać wierzch. Podzielić na 4 części. Wyjąć jedną i w to miejsce dodać tyle samo mąki. Następnie dodać wyjęte ziemniaki. Dodać sól i dokładnie wymieszać, ale nie za długo – z masy odrywać kawałki. Formować kulki wielkości większej od dużego orzecha włoskiego. Spłaszczać (najlepiej zwilżyć delikatnie dłonie). Nakładać farsz i zlepiać dokładnie. Wszelkie przerwy wyrównać palcami – gotować w osolonej wodzie 1-2 minuty od wypłynięcia