Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle serowe z czereśniami

Knedle serowe z czereśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 472 Ocena: 3206

Dodano:

Odsłon: 2906

Knedle to rodzaj słodkich klusek z nadzieniem z owoców. Przeważnie podawane są dodatkowo z polewą z bułki tartej, cynamonu i cukru przesmażonych na masełku. Na moim blogu znajdziecie już kilka przepisów na knedle z różnego ciasta i z różnymi owocami w środku. Dziś postawiłam na knedle serowe z czereśniami.

Składniki

  • 250g białego sera
  • ok. 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 duży cukier waniliowy 32g
  • 1 jajko
  • czereśnie (użyłam mrożonych)
  • cukier
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta cynamonu
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Knedle serowe z czereśniami

Przygotowanie

  1. Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową. Dosypałam do niego cukier waniliowy i wbiłam jajko. Dodałam biały ser. Użyłam chudego sera w kostce który miał dość gładką konsystencję, tak jakby był przemielony. Jeśli użyjecie typowego suchego twarogu trzeba go zmielić raz w maszynce. Podane składniki zagniotłam na jednolite ciasto podsypując w razie potrzeby odrobiną mąki żeby się nie kleiło. Ciasto uformowałam sobie w wałek o grubości ok. 7cm i pokroiłam go na równe plastry o grubości ok. 1,5 centymetra. Każdy plaster ciasta spłaszczałam i na środku kładłam po 2 wydrylowane czereśnie i sypałam po pół łyżeczki cukru.Następnie zlepiałam brzegi ciasta formując je w kulę. Podobnie postępowałam z kolejnymi kawałkami ciasta.Gdy knedle były ulepione zagotowałam w garnku wodę i wrzuciłam knedle. Gotowałam je ok. 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. W czasie gdy knedle się gotowały, rozpuściłam na patelni masło i wsypałam do niego 2 płaskie łyżki bułki tartej, ok. 0,5 łyżki cukru i szczyptę cynamonu i wszystko wymieszałam przesmażając chwilę. Ugotowane knedle wyłowiłam łyżką cedzakową i wrzuciłam na patelnię z "zasmażką". Knedle dokładnie obtoczyłam w "zasmażce" i przełożyłam na półmisek. Knedle można podać dodatkowo polane jogurtem naturalnym lub śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń