Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle z nadzieniem truskawkowym

Knedle z nadzieniem truskawkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 1041

Dodano:

Odsłon: 3638

Sezon truskawkowy w pełni, więc trzeba to wykorzystać :). Już tu sporo przepisów na te pyszności, ale myślę że kolejny nie zaszkodzi. Swój zapożyczyłam z jakiegoś czasopisma.

Składniki

  • 600 g twarogu
  • 600 g truskawek
  • 120 g bułki tartej
  • 70 g kaszy manny
  • 70 g mąki
  • 100 g masła
  • 1/2 cytryny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Odłóż 12 truskawek do nadzienia, 8 do dekoracji, a pozostałe zmiksuj na gładko z pudrem i sokiem z cytryny.
    Twaróg rozdrobnij. Dodaj jajko, mąkę, kaszę, 60 g bułki tartej, śmietanę, 2 łyżki cukru i skórkę z cytryny. Zagnieć ciasto. Odstaw do lodówki na godzinę.

  2. Ciasto podziel na 12 kulek. Do środka każdej włóż truskawkę i dokładnie zalep. Gotuj w lekko osolonym wrzątku około 10-15 min.
    Stop masło w rondelku. Dołóż resztę bułki tartej i cukru. Wymieszaj. Knedle odsącz z wody. Podawaj na sosie truskawkowym okraszone bułką i udekorowane truskawkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń