Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon truskawkowy w pełni, więc trzeba to wykorzystać :). Już tu sporo przepisów na te pyszności, ale myślę że kolejny nie zaszkodzi. Swój zapożyczyłam z jakiegoś czasopisma.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2153
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12307
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2153
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12307
Składniki
Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Odłóż 12 truskawek do nadzienia, 8 do dekoracji, a pozostałe zmiksuj na gładko z pudrem i sokiem z cytryny. Twaróg rozdrobnij. Dodaj jajko, mąkę, kaszę, 60 g bułki tartej, śmietanę, 2 łyżki cukru i skórkę z cytryny. Zagnieć ciasto. Odstaw do lodówki na godzinę.
Ciasto podziel na 12 kulek. Do środka każdej włóż truskawkę i dokładnie zalep. Gotuj w lekko osolonym wrzątku około 10-15 min. Stop masło w rondelku. Dołóż resztę bułki tartej i cukru. Wymieszaj. Knedle odsącz z wody. Podawaj na sosie truskawkowym okraszone bułką i udekorowane truskawkami.