Sezon truskawkowy w pełni, więc trzeba to wykorzystać :). Już tu sporo przepisów na te pyszności, ale myślę że kolejny nie zaszkodzi. Swój zapożyczyłam z jakiegoś czasopisma.
Knedle z nadzieniem truskawkowym
Składniki
- 600 g twarogu
- 600 g truskawek
- 120 g bułki tartej
- 70 g kaszy manny
- 70 g mąki
- 100 g masła
- 1/2 cytryny
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru pudru
- sól
Składniki
- 600 g twarogu
- 600 g truskawek
- 120 g bułki tartej
- 70 g kaszy manny
- 70 g mąki
- 100 g masła
- 1/2 cytryny
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru pudru
- sól

Etapy przygotowania
Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Odłóż 12 truskawek do nadzienia, 8 do dekoracji, a pozostałe zmiksuj na gładko z pudrem i sokiem z cytryny. Twaróg rozdrobnij. Dodaj jajko, mąkę, kaszę, 60 g bułki tartej, śmietanę, 2 łyżki cukru i skórkę z cytryny. Zagnieć ciasto. Odstaw do lodówki na godzinę.

Ciasto podziel na 12 kulek. Do środka każdej włóż truskawkę i dokładnie zalep. Gotuj w lekko osolonym wrzątku około 10-15 min. Stop masło w rondelku. Dołóż resztę bułki tartej i cukru. Wymieszaj. Knedle odsącz z wody. Podawaj na sosie truskawkowym okraszone bułką i udekorowane truskawkami.
Przepis w Waszym wykonaniu (9)


Komentarze do przepisu (7)
Ostatnio komentowane przepisy

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 504

Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 150
Ostatnio komentowane przepisy

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 504

Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 150



Składniki
- 600 g twarogu
- 600 g truskawek
- 120 g bułki tartej
- 70 g kaszy manny
- 70 g mąki
- 100 g masła
- 1/2 cytryny
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru pudru
- sól
Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Odłóż 12 truskawek do nadzienia, 8 do dekoracji, a pozostałe zmiksuj na gładko z pudrem i sokiem z cytryny. Twaróg rozdrobnij. Dodaj jajko, mąkę, kaszę, 60 g bułki tartej, śmietanę, 2 łyżki cukru i skórkę z cytryny. Zagnieć ciasto. Odstaw do lodówki na godzinę.
Ciasto podziel na 12 kulek. Do środka każdej włóż truskawkę i dokładnie zalep. Gotuj w lekko osolonym wrzątku około 10-15 min. Stop masło w rondelku. Dołóż resztę bułki tartej i cukru. Wymieszaj. Knedle odsącz z wody. Podawaj na sosie truskawkowym okraszone bułką i udekorowane truskawkami.
Pycha! :)
Takich przepisów nigdy dość.
I nie tylko te knedle nimi robione smakują ;)
Przepis ciekawy i godny wypróbowania.
bardzo podoba mi się Twój przepis, zabieram do jak najszybszego wypróbowania i pozdrawiam cieplutko ! :)