Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna propozycja na letni obiad. Knedle z truskawkami przygotowane według starej, sprawdzonej receptury z pewnością zachwycą waszych domowników. Cudownie smakują polane palonym masłem i oprószone cukrem pudrem.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5006
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419310
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5006
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419310
Składniki
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy, przepuszczamy przez praskę i studzimy. Do knedli możemy też wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu.
Do wystudzonych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka oraz cukier. Ciasto na knedle wyrabiamy przy użyciu dłoni. Następnie formujemy z ciasta wałek i kroimy jak na kopytka.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy.
Pokrojone kawałki ciasta rozwałkowujemy, w środek wkładamy po jednej truskawce. Brzegi dokładnie sklejamy ze sobą, aby nie rozkleiły się podczas gotowania. Formujemy kulki.
Knedle gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez około 5 minut.
Ugotowane knedle z truskawkami podajemy polane palonym masłem i oprószone cukrem pudrem. Smacznego!