Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, proste, mięciutkie ciasto z dodatkiem ziemniaków owinięte w soczyste słodkie śliwki, a wszystko polane smażoną śmietaną i obsypane cukrem. Pycha ;-d
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34162
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1364
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113600
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34162
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1364
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113600
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i dokładnie ugniatamy. Z mąki, gorących ziemniaków, wody, jajka oraz soli wyrabiamy ciasto. Najlepiej w robocie lub mikserem.
Gotowe ciasto wykładamy na posypany mąką blat.
Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm, na placku wycinamy szklanką lub kubkiem krążki, na każde wycięte koło nakładamy pokrojone na kawałki i obtoczone po wewnętrznej stronie cukrem kawałki śliwek.
Ciasto ze śliwką w środku zlepiamy po bokach i układamy na ściereczce.
Gotowe knedle wrzucamy na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem oleju i gotujemy przez około 15 minut na wolnym ogniu.
Ugotowane knedle odcedzamy, nakładamy na talerz, a następnie polewamy tłuszczem, posypujemy cukrem i jeżeli ktoś lubi oblewamy smażoną śmietaną. Smacznego !!!
;-D