Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowny smak knedli ze śliwkami mojej babci pamiętam do dziś. To pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Delikatne i mięciutkie ciasto otulające soczyste śliwkowe wnętrze potrafi rozpieścić wszystkie kubki smakowe oraz przenieść z najmilsze smaki dzieciństwa. Najbardziej lubię je okraszone zarumienioną na maśle bułką tartą, posypane odrobiną cukru oraz dodatkiem kwaśnej śmietany. Chodziły za mną już od kilku dni i w końcu wychodziły :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 907
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9116
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 907
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9116
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, delikatnie studzimy i przepuszczamy przez praskę (lub ubijamy tłuczkiem). Na stolnicę dodajemy obie mąki, jajko, ostudzone ziemniaki, szczyptę soli i zagniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na pół i formujemy dwa rulony, które dzielimy na równe mniejsze porcje.
Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy i wyciągamy z nich pestki. Z każdej porcji ciasta formujemy kulę, którą delikatnie rozpłaszczamy. Na środku każdej porcji układamy śliwkę, zaklejamy i ponownie formujemy kulę.
Uformowane knedelki wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Knedle wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na chwilę, aby odciekły z wody. Podajemy z ulubioną okrasą.
- Knedle pysznie smakują z klasyczną okrasą - polane zarumienioną na maśle bułką tartą, posypane odrobiną cukru oraz dodatkiem kwaśnej śmietany. - W lżejszej wersji cukier możecie zastąpić ksylitolem lub bezkalorycznym erytrytolem, a śmietanę jogurtem greckim lub naturalnym.
Na knedle najlepsze są ziemniaki mączyste, które odznaczają się wyższą zawartością skrobi.