Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowny smak knedli ze śliwkami mojej babci pamiętam do dziś. To pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Delikatne i mięciutkie ciasto otulające soczyste śliwkowe wnętrze potrafi rozpieścić wszystkie kubki smakowe oraz przenieść z najmilsze smaki dzieciństwa. Najbardziej lubię je okraszone zarumienioną na maśle bułką tartą, posypane odrobiną cukru oraz dodatkiem kwaśnej śmietany. Chodziły za mną już od kilku dni i w końcu wychodziły :)
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5683
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 71
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 104
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 590
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5683
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 71
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 104
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 590
Składniki
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, delikatnie studzimy i przepuszczamy przez praskę (lub ubijamy tłuczkiem). Na stolnicę dodajemy obie mąki, jajko, ostudzone ziemniaki, szczyptę soli i zagniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na pół i formujemy dwa rulony, które dzielimy na równe mniejsze porcje.
Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy i wyciągamy z nich pestki. Z każdej porcji ciasta formujemy kulę, którą delikatnie rozpłaszczamy. Na środku każdej porcji układamy śliwkę, zaklejamy i ponownie formujemy kulę.
Uformowane knedelki wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Knedle wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na chwilę, aby odciekły z wody. Podajemy z ulubioną okrasą.
- Knedle pysznie smakują z klasyczną okrasą - polane zarumienioną na maśle bułką tartą, posypane odrobiną cukru oraz dodatkiem kwaśnej śmietany. - W lżejszej wersji cukier możecie zastąpić ksylitolem lub bezkalorycznym erytrytolem, a śmietanę jogurtem greckim lub naturalnym.
Na knedle najlepsze są ziemniaki mączyste, które odznaczają się wyższą zawartością skrobi.