Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle ze śliwkami Siostry Anastazji to kwintesencja klasycznej kuchni polskiej. Tak proste danie do zrobienia zachwyca zarówno w porze obiadowej, jak i deserowej. Wypróbuj sam!
Przepis na zdrowe pieczone pulpeciki, które zrobiłam z myślą o sobie i niemow...
Odsłon: 66
Idealne danie sezonowe, czyli sałatka ze szparagów i truskawek, jest soczysta...
Odsłon: 44
Ten wspaniały chlebek pojawił się w moim menu juz pięć lat temu. Na moim kana...
Odsłon: 9309
Przepis na zdrowe pieczone pulpeciki, które zrobiłam z myślą o sobie i niemow...
Odsłon: 66
Idealne danie sezonowe, czyli sałatka ze szparagów i truskawek, jest soczysta...
Odsłon: 44
Ten wspaniały chlebek pojawił się w moim menu juz pięć lat temu. Na moim kana...
Odsłon: 9309
Składniki
Śliwki obierz i pozbądź się z każdej z nich pestki. Możesz przekroić każdą z nich na pół.
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Powinny być miękkie po wbiciu widelca. Odcedź i zostaw do wystygnięcia. Następnie przeciśnij przez praskę albo zmiel, masa powinna być gładka. Dodaj do niej mąkę, jajka, sól i wybrany tłuszcz. Wymieszaj dokładnie.
Nakładaj masę na rękę, rozpłaszcz ją. Na środku ułóż kawałek śliwki. Zlep brzegi, uformuj kulkę.
Wkładaj knedle partiami do gorącej wody i gotuj 2-3 minuty.