Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic przyjemniejszego jak przyrządzanie potrawy na świeżym powietrzu :) Blask ogniska, ciepło od niego bijące wprowadza w błogi nastrój, wycisza i relaksuje. Późną jesienią zdarzają się słoneczne dni, które można wykorzystać na przygotowanie takiej potrawy.:)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22443
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14564
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4498
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43682
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 567
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 546
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22443
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14564
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4498
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43682
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 567
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 546
Składniki
Kapustę poszatkować, delikatnie posolić i dokładnie wymieszać, ugnieść i odstawić, aby zmiękła.
W tym czasie obrać warzywa. Ziemniaki pokroić w grubszą kostkę, marchewkę i pietruszkę w talarki, cebulę w krążki.
Z podudzi kurczaka zdjąć skórę, mięso z indyka pokroić na kawałki. Oba mięsa obsypać ulubioną przyprawą i dokładnie wymieszać.
Kiełbasę pokroić w krążki, boczek w plastry.
Zwiotczałą od soli kapustę wymieszać z ziemniakami, marchewką, pietruszką i cebulą.
Na dnie żeliwnego kociołka ułożyć kolejno: - plastry boczku - warstwę kapusty z warzywami - podudzia z kurczaka - warstwę kapusty z warzywami - kiełbasę - warstwę kapusty z warzywami - mięso z indyka - warstwę kapusty z warzywami
Ugnieść wszystko, dolać bulionu lub wody, zamknąć szczelnie kociołek i postawić nad ogniem. Po ok. pół godzinie zawartość zacznie bulgotać, wtedy zmniejszyć ogień. Po 20 minutach gotowania odkryć kociołek, dodać odciśniętą z soku i poszatkowaną kapustę kiszoną oraz zmiażdżone w moździerzu ziarna pieprzu. Jeżeli jest taka konieczność doprawić solą. Delikatnie, ale dokładnie zamieszać całą zawartość, przykryć szczelnie pokrywą i gotować dalej nad ogniem ok. 1 godzinę do miękkości kapusty kiszonej.
Gotowa potrawa z kociołka smakuje najlepiej podana na świeżym powietrzu :)