Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kofty to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu, którego zapach wręcz odurza i aromatyzuje swoją wyjątkowością. Spróbuj raz tego przepisu, a zakochasz się w nich na całe życie. Tradycyjnie mięso jest grillowane na węglu drzewnym, ale z powodzeniem możesz też usmażyć je na patelni. Najlepiej sprawdza się mięso jagnięce, które jest niezwykle delikatne i niskotłuszczowe, ale równie dobrze możesz użyć kurczaka, wołowiny czy nawet wieprzowiny. Nie możesz jednak zapomnieć o dużej ilości kolendry, która jest tu kluczowym składnikiem.
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 38
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 38
Składniki
Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki przenieś do miski i dobrze wymieszaj przez kilkanaście minut, do uzyskania jednolitej i elastycznej konsystencji, która nie klei się do rąk. Ręce zwilż lekko wodą i uformuj 8 podłużnych kotlecików. Wciśnij w nie patyczki od szaszłyków, by nie przeszły na wylot.
Kofty możesz usmażyć na kilka sposobów. W domu rozgrzej olej na patelni i smaż je przez ok. 5 minut z każdej strony, do równomiernego zrumienienia. W przypadku grilla, kładź je na rozgrzany ruszt na 6 minut, obracając co jakiś czas.
Mięso podawaj z dodatkiem ulubionego sosu, najlepiej jogurtowego. Świetnie pasują do nich lekkie sałatki i podpłomyki.