Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kofty to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu, którego zapach wręcz odurza i aromatyzuje swoją wyjątkowością. Spróbuj raz tego przepisu, a zakochasz się w nich na całe życie. Tradycyjnie mięso jest grillowane na węglu drzewnym, ale z powodzeniem możesz też usmażyć je na patelni. Najlepiej sprawdza się mięso jagnięce, które jest niezwykle delikatne i niskotłuszczowe, ale równie dobrze możesz użyć kurczaka, wołowiny czy nawet wieprzowiny. Nie możesz jednak zapomnieć o dużej ilości kolendry, która jest tu kluczowym składnikiem.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22620
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14939
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4722
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44733
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 644
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22620
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14939
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4722
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44733
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 644
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Składniki
Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki przenieś do miski i dobrze wymieszaj przez kilkanaście minut, do uzyskania jednolitej i elastycznej konsystencji, która nie klei się do rąk. Ręce zwilż lekko wodą i uformuj 8 podłużnych kotlecików. Wciśnij w nie patyczki od szaszłyków, by nie przeszły na wylot.
Kofty możesz usmażyć na kilka sposobów. W domu rozgrzej olej na patelni i smaż je przez ok. 5 minut z każdej strony, do równomiernego zrumienienia. W przypadku grilla, kładź je na rozgrzany ruszt na 6 minut, obracając co jakiś czas.
Mięso podawaj z dodatkiem ulubionego sosu, najlepiej jogurtowego. Świetnie pasują do nich lekkie sałatki i podpłomyki.